Oosterse bloemkoolrijst met groenten en vegetarische kipstukjes

Bloemkoolrijst is een uitstekende vervanging voor gewone rijst. Hierdoor krijg je extra groenten binnen en eet je ook nog eens koolhydraatarm.
Ik heb een lekker vegetarisch recept voor je van bloemkoolrijst met een Oosters tintje, namelijk met o.a. paksoi, aubergine, courgette, chilisaus en vegetarische lemongrass kipstukjes. Deze zijn tijdelijk verkrijgbaar bij de Lidl. Uiteraard kun je ook ‘gewone’ vegetarische kipstukjes gebruiken.
Al met al een heerlijk recept, dat ook uitstekend past in het TipTopper dieet.

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 1 zakje bloemkoolrijst (400 gram)
  • 1 stronk paksoi
  • 1 aubergine
  • 1 kleine courgette
  • 1 rode paprika
  • 1 grote ui
  • 2 limoenen
  • 100 gram cherrytomaatjes (of snoeptomaatjes)
  • 2 bakjes vegetarische lemongrass kipstukjes (Lidl), of naturel, à ca. 175 gram
  • 2 limoenen
  • 2 theelepels gemberpasta (Go-Tan) of gemberpoeder
  • 2 theelepels gehakte knoflook (Go-Tan) of knoflookpoeder
  • 1 theelepel lemongrass pasta of lemongrass poeder
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 2 theelepels kurkumapoeder
  • 1 theelepel komijn
  • 3 takjes verse oregano of 1 theelepel gedroogde oregano
  • 2 maggiblokjes
  • 1 theelepel sriracha saus (als je niet van scherp houdt, gebruik dan iets minder)
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 eetlepel sweet chilisaus
  • 2 eetlepels plantaardige olie (olijfolie of zonnebloemolie)
Oosterse bloemkoolrijst met paksoi, aubergine, courgette en vegetarische kipstukjes
Oosterse bloemkoolrijst met paksoi, aubergine, courgette en vegetarische kipstukjes

Bereiding:

Bereidingstijd ca. 40 minuten

  • Pel en snipper de ui.
  • Verwijder de zaadlijsten en pitjes van de paprika en snijd in stukjes.
  • Verhit de olie in een hapjespan of wokpan en fruit de ui en paprika in ca. 5 minuten zacht.
  • Voeg alle kruiden toe.
  • Verkruimel de maggiblokjes en voeg ook toe.
  • Snijd de courgette in blokjes, voeg toe en bak mee.
  • Snijd de aubergine in blokjes, voeg toe en bak mee.
  • Snijd het wit van de stronk paksoi in reepjes, voeg toe en bak mee.
  • Voeg de vegetarische kipreepjes toe en bak mee.
  • Snijd intussen het groen van de paksoi in reepjes.
  • Voeg ook deze toe.
  • Rasp de schil van een halve limoen en voeg dit toe, evenals het sap van een halve limoen.
  • Snijd de andere limoen in partjes (voor garnering later).
  • Voeg de srirachasaus, sojasaus en sweet chilisaus toe.en laat het geheel ca. 10-15 minuten sudderen.
  • Was de tomaatjes en snijd ze doormidden. Voeg vervolgens toe.
  • Voeg tot slot de bloemkoolrijst toe en laat ca. 5 minuten meekoken, totdat het de gewenste bite heeft.
  • Maak op smaak met peper en zout, en eventueel wat extra srirachasaus of chilisaus.
  • Schep in de borden en leg de partjes limoen er bovenop.

Tip:

Gebruik diepvries bloemkoolrijst in plaats van verse, altijd handig om op voorraad te hebben.

Over Joke Paans

Joke Paans van TipTopper houdt van koken én lekker en gezond eten. Deze onderwerpen komen dan ook uitgebreid aan bod in haar blogs. Daarnaast schrijft ze ook graag over vrije tijd en wat zich in en rond huis afspeelt.

Laatste blogs

Keuken Banners