Oma's kippensoep

Regelmatig kook ik soep, omdat ik daar een groot liefhebber van ben. Je kunt er eindeloos mee variëren. Een soep die ik erg lekker vind, en waar ik nostalgische gevoelens bij heb, is kippensoep op de manier zoals mijn beppe (oma) die maakte. Wij noemden dat dan ook beppesoep. Vaak kookte zij deze soep ook met gehaktballetjes, soepvlees en een mergpijpje. Zelf heb ik het weer eens gemaakt met kip, en daarvan vind je hieronder het recept. Eén van de kenmerken van de beppesoep was dat het vrij lang kookte met vermicelli en rijst. Hierdoor werd het een klein beetje papperig. Op het bord deden we er dan wat maggi uit een flesje op. Heerlijk vond ik dat.
In plaats van de vermicelli en rijst heb ik orzo (Italiaanse rijstpasta, in het Grieks ook wel Kritharaki genoemd) gebruikt. Dit gaf ook dat effect waardoor de soep ligt gebonden werd.
Oma's kippensoep past prima in het TipTopper dieet.


Ingrediënten:

Voor 4 personen / 1 liter

  • 250 gram kipdijfilet
  • 1 zakje gesneden soepgroente van 250 gram (zelf soepgroente samenstellen kan natuurlijk ook)
  • 2 maggiblokjes of 1 bouillontablet
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 3 takjes krulpeterselie
  • peper en zout
Oma's kippensoep
Oma's kippensoep

Bereiding:

Bereidingstijd ca. 45-50 minuten

  • Snijd de kipdijfilet in blokjes van ca. 1,5 cm.
  • Verhit de olijfolie in een soeppan of pan met dikke bodem en bak de kip rondom lichtbruin.
  • Voeg de soepgroente toe en bak nog kort even mee.
  • Verkruimel de maggiblokjes en voeg toe aan de soep, samen met 700 ml water.
  • Breng aan de kook en laat vervolgens op zacht vuur ca. 15 minuten koken.
  • Voeg de orzo toe, breng opnieuw aan de kook en laat weer op zacht vuur ca. 15 minuten koken.
  • Tussendoor regelmatig doorroeren.
  • Snijd de krulpeterselie fijn en kook de laatste vijf minuten mee.
  • Maak op smaak met peper en zout.

Meer winterse recepten:

Heb je de smaak te pakken en ben je op zoek naar meer gezonde winterse recepten? Kijk dan hieronder voor meer suggesties en recepten:

Hotspot - pittige hutspot
Zuurkool met stroop met aardappeltjes, appel en kipgehakt
Boerenkool met zoete aardappel en kipshoarma
Kapucijnerschotel met groenten en gehakt
Anijsmelk, gemaakt van havermelk
Knolselderijsoep, een soort omgekeerde erwtensoep
Bruine bonensoep uit de snelkookpan

Over Joke Paans

Joke Paans van TipTopper houdt van koken én lekker en gezond eten. Deze onderwerpen komen dan ook uitgebreid aan bod in haar blogs. Daarnaast schrijft ze ook graag over vrije tijd en wat zich in en rond huis afspeelt.

Laatste blogs

Keuken Banners