Okrasoep met kip en kokos

Okra (spreek uit ‘oker’) is een (sub)tropische groente, die vooral veel wordt gegeten in Suriname, India en in sommige Afrikaanse landen zoals Ethiopië en Ghana. Okra is erg gezond en bevat heel weinig calorieën (ongeveer 22 kCal per 100 gram). Waar Okra wel vol mee zit zijn vezels, vitamines en mineralen. Het is rijk aan vitamine C, B1, K en foliumzuur, magnesium, fosfor en calcium.

Ik heb een lekker en gezond recept voor je van een goed gevulde okrasoep met kip en kokos. Het is een heerlijke maaltijdsoep, bijvoorbeeld als lunch. Omdat er weinig calorieën in okra zitten, en ook niet in de overige ingrediënten, past deze okrasoep prima in het TipTopper dieet.

Je kunt van deze okrasoep ook een vegetarische of vegan versie maken door de kipdijfilet te vervangen door vegetarische of vegan ‘kip’reepjes of wokstukjes. Ik zou ze dan alleen pas toevoegen tegelijk met de okra.

Ingrediënten:

Voor 2 personen (halve liter)

  • 100 gram okra
  • 200 gram kipdijfilet
  • 1 rode ui
  • 1 kleine rode (punt)paprika
  • 1 mespuntje chilipoeder (optioneel)
  • 1 blokje kippenbouillon of bouillonpoeder
  • 1 pakje kokosmelk 200 ml
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 200 ml water
  • 1 theelepel gemberpasta of -poeder
  • 1 theelepel lemongrass
  • 1 theelepel korianderbad
  • 1 theelepel lavasblad
  • 1 eetlepel olijfolie
  • peper en zout
Okrasoep met kip en kokos
Okrasoep met kip en kokos

Bereiding:

Bereidingstijd: ca. 30 minuten

  • Was de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd in reepjes.
  • Pel de ui, snijd in de lengte doormidden en vervolgens in halve ringen.
  • Verhit de olie in een (soep)pan met dikke bodem en fruit de ui en paprika gedurende ca. 5 minuten.
  • Snijd de kipdijfilet in stukjes en bak mee totdat ze lichtbruin kleuren.
  • Was de okra en dep droog met keukenpapier.
  • Snijd het puntje en de steelaanzet van de okra en snijd in stukjes/ringen van ca. 0,5 cm. De pitjes laat je gewoon zitten.
  • Voeg de okra toe en alle kruiden, roer goed door, en bak ca. 5 minuten zachtjes mee.
  • Verkruimel het bouillonblokje en voeg toe, samen met het water, de tomatenpuree en de kokosmelk.
  • Kook het geheel op zacht vuur nog ca. 5 minuten door en maak tenslotte op smaak met zout en peper.

Tip:

Voeg in plaats van de bouillon een maggiblokje toe, zoals in Suriname ook veel wordt gebruikt. Deze kun je al toevoegen bij het bakken van de kipfilet.

Over Joke Paans

Joke Paans van TipTopper houdt van koken én lekker en gezond eten. Deze onderwerpen komen dan ook uitgebreid aan bod in haar blogs. Daarnaast schrijft ze ook graag over vrije tijd en wat zich in en rond huis afspeelt.

Laatste blogs

Keuken Banners