Nacho chips

Nacho chips (of tortillachips) zijn tegenwoordig erg populair. Bijvoorbeeld als snack bij de borrel, met gesmolten kaas, tomaat of pepers. Ook heerlijk om ze te dippen in guacamole, tomatensalsa of kaasdip. Maar ook in Mexicaanse ovengerechten zijn ze erg lekker.

Kant en klare nacho chips bevatten redelijk veel calorieën, o.a. door olie en toegevoegde suiker.
Je kunt ook nacho chips zelf maken. Dat is heel eenvoudig, je bepaalt zelf welke kruiden je er op wilt, en voegt geen suiker toe. Dat scheelt al snel zo’n 20 tot 25% in calorieën.
Je maakt de nacho chips van tortilla’s. Je kunt kiezen voor naturel of volkoren, maar je kunt ook groentetortilla’s gebruiken. Erg lekker zijn bijvoorbeeld de paprika-chili tortilla’s van No Fairytale. Je hoeft dan alleen nog maar een beetje olie en eventueel wat zeezout toe te voegen. Zelf doe ik er dan ook nog wat edelgistvlokken over, zodat ze wat meer ‘cheesy’ worden (maar wel vegan blijven).

Je bepaalt zelf hoe groot je de nacho chips maakt. Gebruik je kleine tortilla’s, dan kun je ze bijvoorbeeld snijden in 8 punten. Gebruik je grotere tortilla’s, dan kun je ook eerst een zo groot mogelijk vierkant snijden uit de tortilla, en vervolgens een aantal keren kruislings doorsnijden, totdat je de gewenste grootte krijgt.

Ingrediënten:

Voor 2 personen (ca. 16 stuks)

  • 1 grote (XL) of 2 kleine tortilla’s naar keuze, zie uitleg hierboven
  • 1 eetlepel olijfolie
  • beetje zeezout
  • 1 theelepel paprikapoeder (alleen bij naturel of volkoren tortilla’s)
  • beetje gemalen peper (alleen bij naturel of volkoren tortilla’s)
  • 1 eetlepel edelgistvlokken of grana pardana kaas (optioneel)
Nacho chips uit de oven
Nacho chips uit de oven
Nacho chips met tomaten salsa
Nacho chips met tomaten salsa

Bereiding:

Bereidingstijd: ca. 15 minuten

  • Bedek een ovenbakplaat met bakpapier en bestrijk licht met olie met een kwastje.
  • Snijd de tortilla’s in het gewenste aantal punten (zie uitleg hierboven) en leg ze op de bakplaat.
  • Druk licht aan zodat ze goed in contact komen met de olijfolie op de bakplaat.
  • Bestrijk de bovenzijde van de tortillapuntjes ook licht met olijfolie en bestrooi met wat gemalen zeezout en eventueel extra gewenste kruiden, bijvoorbeeld paprikapoeder.
  • Bestrooi tot slot met wat edelgistvlokken of grana pardana. Dit is optioneel.
  • Bak de nacho chips in een voorverwarmde oven (180oC) in ca. 10 minuten knapperig.
  • Laat even afkoelen.
  • Serveer eventueel met wat guacamole of tomatensalsa, of dip ze lekker in je soep, bijvoorbeeld de bloemkool kaassoep.

Over Joke Paans

Joke Paans van TipTopper houdt van koken én lekker en gezond eten. Deze onderwerpen komen dan ook uitgebreid aan bod in haar blogs. Daarnaast schrijft ze ook graag over vrije tijd en wat zich in en rond huis afspeelt.

Laatste blogs

Keuken Banners