Mediterrane groenten met sinaasappelkip

Een maaltijd met veel groenten in combinatie met kip is een goede keuze voor een gezonde maaltijd, maar ook een hele lekkere. Zelf vind ik mediterrane groenten erg lekker, en die komen in dit recept ook goed tot zijn recht. Het is een schotel geworden met o.a. aubergine, courgette, sperziebonen, paprika en tomaat. Wat ik ook heerlijk vind is kip met sinaasappel. Het geeft de kip een frisse en fruitige smaak en de kip wordt er ook lekker mals van. Voeg je de mediterrane groenten samen met de kip met sinaasappel, dan is het echt smullen geblazen.
Eigenlijk wilde ik witte (grote) bonen toevoegen, maar die bleek ik niet meer in mijn voorraadkast te hebben staan. Daarom heb ik nu bruine borlottibonen gebruikt, maar als je ze hebt, dan zou ik toch kiezen voor de witte bonen. Zelf vind ik die witte reuzebonen erg lekker en die passen ook goed in een mediterrane maaltijd.
Het recept is vrij gemakkelijk en is bovendien koolhydraatarm. Een prima maaltijd die ook goed past in het TipTopper dieet.

Wil je liever vegetarisch of veganistisch eten? Vervang dan de kip door een vegetarisch of vegan alternatief.

Ingrediënten:

  • 200 gram kipdijfilet
  • 1 perssinaasappel
  • 1 aubergine
  • 1 kleine courgette
  • 1 rode puntpaprika
  • 2 tomaten
  • 250 gram sperziebonen
  • 1 klein (mini) blikje bonen, bijvoorbeeld witte of bruine bonen
  • 4 takjes peterselie (ca. 15 gram)
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 eetlepel gedroogde oregano
  • 2 maggiblokjes
  • 2 eetlepels olijfolie
  • peper en zout
Mediterrane groenten met sinaasappelkip
Mediterrane groenten met sinaasappelkip

Bereiding:

Bereidingstijd: ca. 35-40 minuten

  • Verwijder de puntjes van de sperziebonen en snijd in stukken van ca. 2 cm.
  • Kook de sperziebonen met wat zout gaar in ca. 15 minuten.
  • Snijd de aubergine en de courgette in blokjes.
  • Verwijder de zaadlijsten van de paprika en snijd in stukjes of dunne reepjes.
  • Snijd de kipdijfilet in stukjes van ca. 1,5 cm en bestrooi met peper en zout.
  • Verhit 1 eetlepel olie in een hapjespan en voeg de paprika toe.
  • Bak ca. 5 minuten op middelhoog vuur en voeg vervolgens de aubergine en courgette toe.
  • Roer goed door en bak ca. 5 minuten mee.
  • Verhit 1 eetlepel olie in een koekenpan en bak de kip totdat de stukjes lichtbruin kleuren.
  • Rasp de schil van de helft van de sinaasappel en voeg toe.
  • Snij de sinaasappel in plakken van ca. 0,5 cm. Houd twee plakken (van het gedeelte waarvan de schil niet is geraspt apart voor de garnering).
  • Leg de overige plakken (met uitzondering van de uiteinden) op een snijplank en snijd rondom de schil los. Snijd de partjes vervolgens los met een scherp mesje, zodat er geen velletjes meer aan de partjes zitten. Verwijder ook eventuele pitjes.
  • Voeg de losgesneden partjes sinaasappel bij de kip, evenals het sap dat is vrijgekomen.
  • Knijp de uiteinden van de sinaasappel uit en voeg het sap toe.
  • Laat het geheel zachtjes sudderen, ongeveer 10 minuten.
  • Snijd de tomaten in blokjes en voeg bij de groenten in de hapjespan.
  • Verkruimel de maggiblokjes en voeg toe, evenals de knoflook en oregano.
  • Snijd de peterselie fijn en voeg de helft toe aan de groenten.
  • Giet het vocht van het blikje bonen en voeg de bonen toe.
  • Voeg ook de sperziebonen toe.
  • Voeg de kip met sinaasappel toe aan de groenten en roer door.
  • Laat nog ca. 5 minuten pruttelen en maak op smaak met peper en zout.
  • Snijd de achtergehouden plakken sinaasappel elk in 8 puntjes.
  • Schep de groenten met kip op de borden en garneer met de puntjes sinaasappel en de rest van de peterselie.

Servies:

De gebruikte borden komen uit de serie Porto reactief glazuur wit/blauw en zijn verkrijgbaar in de TipTopper Shop

Over Joke Paans

Joke Paans van TipTopper houdt van koken én lekker en gezond eten. Deze onderwerpen komen dan ook uitgebreid aan bod in haar blogs. Daarnaast schrijft ze ook graag over vrije tijd en wat zich in en rond huis afspeelt.

Laatste blogs

Keuken Banners