Krokant zalmtaartje

Sinds kort heb ik een abonnement of Cheflix. Hiermee kan ik via internet allerlei online masterclasses volgen van Michelin sterrenchefs. De recepten zijn goed zelf te maken, je krijgt een boodschappenlijst en duidelijke beschrijving, en je kunt zien hoe de sterrenchef het gerecht maakt. Natuurlijk kun je de gerechten ook naar eigen smaak aanpassen en het recept als inspiratie gebruiken. Verder leer je ook allerlei technieken en krijg je tips, die je ook kunt gebruiken voor andere gerechten.

Net als bij Netflix, waar je onbeperkt en op je eigen moment films kunt bekijken, kun je bij Cheflix onbeperkt de masterclasses volgen.
Eén van de masterclasses die ik heb gevolgd is van 2-sterrenchef Ron Blaauw, voor het maken van een ‘Mille-feuille van Wasa delicate crisp met komkommer en gerookte zalm’.
Omdat mijn man geen komkommer lust en ook niet goed tegen sesam kan, heb ik het recept op een paar punten aangepast. Zo is de komkommer bijvoorbeeld vervangen door augurk.
Ik heb mijn versie een ‘krokant zalmtaartje’ genoemd.
Dit heerlijke en gezonde gerecht past ook heel goed in het TipTopper dieet.

De Wasa delicate crisp is trouwens erg lekker. Die ga ik zeker vaker gebruiken. Heel dun en heel krokant. Deze is erg geschikt om te stapelen, zoals bij dit recept, maar ook om per cracker te beleggen bij een lunch of als snack bij de borrel.

Ingrediënten:

Voor 2 personen

  • 150 gram gerookte zalm
  • 1 pakje Wasa delicate thin crisp rozemarijn-zeezout (8 crackers nodig)
  • 3 grote augurkensticks
  • 20 gram zoetzure gember (potje Saitaku sushi gember, verkrijgbaar bij o.a. Albert Heijn en Jumbo)
  • 3 eetlepels Griekse yoghurt
  • 15 gram verse dille (of 2 theelepels gedroogd)
  • 1 theelepel olijfolie
  • 1 theelepel sriracha (chili)saus of eventueel wasabi
  • 1 theelepel sojasaus
  • 2 theelepels zwarte (imitatie)kaviaar (optioneel)
  • peper en zout
Krokant zalmtaartje
Krokant zalmtaartje

Bereiding:

Bereidingstijd ca. 25-30 minuten

  • Snijd het zachte gedeelte van de augurkensticks overlangs weg. Dit gedeelte zou de salade te nattig maken. Snijd de rest in hele kleine stukjes en doe in een schaaltje.
  • Snijd de dille fijn en voeg bij de augurk. Bewaar een beetje voor de garnering.
  • Voeg de olie en 1 eetlepel yoghurt toe.
  • Snijd de gember in kleine stukjes en voeg toe.
  • Roer alles goed door en maak op smaak met peper en zout.
  • Giet het mengsel in een vergiet, zet deze op een kom, en laat het geheel uitlekken. Eventueel wat aandrukken. Als het mengsel te nat is zullen de crackers namelijk te zompig en slap worden en dus niet meer knapperig zijn.
  • Zet weg en ga verder met de saus.
  • Meng 2 eetlepels yoghurt met de sriracha of wasabi en de sojasaus. Let op, als je niet van (te) pittig houdt, gebruik dan minder van de sriracha of wasabi, of laat het helemaal weg. Je kunt in dat geval eventueel wat extra gemalen zwarte peper toevoegen voor wat pit. Roer ook eventueel nog de kaviaar door de saus.
  • Snijd de zalm ter grootte van de crackers. In totaal heb je voor 2 personen 6 plakjes zalm nodig. Heb je wat over, bijvoorbeeld omdat je een verpakking van 200 gram hebt gebruikt, leg dat er dan bij, of gebruik het voor iets anders, bijvoorbeeld in een zalmcocktail of als garnering op een romig soepje.
  • Nu is het tijd om de zalmtaartjes op te bouwen. Beleg 6 van de crackers met de augurkensalade. Verdeel goed over de crackers tot aan de randen.
  • Leg vervolgens op elke cracker een plak zalm.
  • Stapel vervolgens telkens 3 belegde crackers op elkaar en sluit af met de extra crackers.
  • Bestrijk deze met de saus en garneer met de overgebleven dille.
  • Leg eventueel wat van de saus op het bord en leg daarop het zalmtaartje.
  • Serveer direct, zodat de crackers niet te slap kunnen worden.

Over Joke Paans

Joke Paans van TipTopper houdt van koken én lekker en gezond eten. Deze onderwerpen komen dan ook uitgebreid aan bod in haar blogs. Daarnaast schrijft ze ook graag over vrije tijd en wat zich in en rond huis afspeelt.

Laatste blogs

Keuken Banners