Komkommersalade met appel en kruidenyoghurt

Komkommer is niet alleen lekker, maar ook gezond. Het bevat weinig calorieën, maar wel veel voedingsstoffen en vezels, zoals antioxidanten, kalium en vitamine K.
Komkommer is erg geschikt om te gebruiken in een salade. Naast de gewone grote komkommers, kun je tegenwoordig ook steeds meer mini-komkommers en snack-komkommers kopen in de winkel. Die kleine versies doen het ook heel goed in salades.
Ik heb een lekker recept voor je voor een frisse komkommersalade met stukjes appel en een dressing van Griekse yoghurt en heel veel groene kruiden. Door de gebruikte ingrediënten past deze salade ook erg goed in het TipTopper dieet.

Voor deze salade heb ik mini-komkommers gebruikt, maar natuurlijk kun je ook kiezen voor een normale komkommer of voor snack-komkommers. Voor deze laatste heb je dan wat extra nodig.

Deze salade is erg lekker als vegetarische koolhydraatarme maaltijdsalade voor lunch of diner, of als bijgerecht bij de hoofdmaaltijd.

Ingrediënten:

Als lunchsalade: voor 2 personen
Als bijgerecht: voor 4 personen

  • 2 mini-komkommers (of 1 normale komkommer)
  • 250 ml Griekse yoghurt
  • 15 gram verse dille
  • 10 gram verse krulpeterselie
  • 5 gram verse bladpeterselie
  • 5 gram verse oregano
  • ½ theelepel knoflookpoeder
  • 1 kleine sjalot
  • 1 theelepel limoensap
  • 1 zoete appel, bijvoorbeeld Jonagold of Elstar
  • 1 theelepel vloeibare honing
  • peper en zout
Komkommersalade met appel en kruidenyoghurt
Komkommersalade met appel en kruidenyoghurt
Komkommersalade met appel en kruidenyoghurt
Komkommersalade met appel en kruidenyoghurt

Bereiding:

Bereidingstijd ca. 15-20 minuten.

  • Verwijder de steeltjes van de diverse kruiden, en snijd vervolgens in fijne stukjes.
  • Doe ze in een kom, samen met de knoflookpoeder, en wat peper en zout.
  • Schep de yoghurt erbij.
  • Pel de sjalot en snipper fijn. Voeg toe aan de yoghurt.
  • Voeg de limoensap en honing toe en roer alles goed door.
  • Boen de komkommer schoon, snij de uiteinden er af, en snijd in dunne plakjes (bij grote komkommer: snijd in de lengte doormidden en vervolgens in dunne (halve) plakjes).
  • Voeg de komkommer toe aan de yoghurt met kruiden.
  • Was de appel, snijd in vieren en verwijder het klokhuis. Snijd vervolgens in blokjes of in dunne schijven.
  • Voeg de appel toe en houd eventueel wat achter voor de garnering.
  • Schep alles goed door en maak op smaak met zout en peper en eventueel wat extra honing.

Over Joke Paans

Joke Paans van TipTopper houdt van koken én lekker en gezond eten. Deze onderwerpen komen dan ook uitgebreid aan bod in haar blogs. Daarnaast schrijft ze ook graag over vrije tijd en wat zich in en rond huis afspeelt.

Laatste blogs

Keuken Banners