Kokos-limoenrijst met gebakken zalm

Zalm eet ik het liefst als het eerst wordt gepekeld, dan gekruid en vervolgens kort gebakken. Succes verzekerd. Dit past heel goed bij de smaak van limoen. Omdat ik ook houd van de smaak van kokos, heb ik dit allemaal samengevoegd in een heerlijk en gezond recept van kokos-limoenrijst met gebakken zalm. Het is een licht en fris gerecht geworden, dat ook heel past in het TipTopper dieet.
En natuurlijk hoort vette vis, waar ook zalm onder valt, vanwege de aanwezige Omega 3 in een gezond eetpatroon.

Ingrediënten:

Voor 2 personen

  • 100 gram zilvervliesrijst
  • 200 gram verse zalm met huid
  • 1 pakje kokosmelk (200 ml)
  • 1 kleine rode puntpaprika
  • 1 sjalot
  • 2 limoenen
  • 150 gram sperziebonen
  • 50 gram grof zeezout
  • 1 eetlepel geraspte kokos
  • 150 ml groentebouillon
  • 3 theelepels paprikapoeder
  • 2 theelepels rozemarijn
  • 1 theelepel gehakte knoflook (Go-Tan) of knoflookpoeder
  • 3 eetlepels plantaardige olie (bijvoorbeeld olijfolie of zonnebloemolie)
  • peper en zout
Kokos-limoenrijst met gebakken zalm
Kokos-limoenrijst met gebakken zalm

Bereiding:

Bereidingstijd: ca. 25-30 minuten

  • Leg de zalm in een diep bord en bestrooi met het grove zeezout. Laat 14 minuten staan. Spoel daarna het zout van de zalm en dep droog met keukenpapier.
  • Verdeel het paprikapoeder, samen met wat peper en een theelepel rozemarijn over de zalm. Bedek ook de zijkanten. Zet weg tot gebruik.
  • Dop intussen de sperziebonen en snijd in stukken van ca. 2 cm.
  • Kook de sperziebonen in ca. 10 minuten gaar met wat zout.
  • Pel en snipper de sjalot.
  • Verwijder de zaadlijsten van de paprika en snijd in stukjes.
  • Verhit 2 eetlepels olie in een hapjespan en fruit de sjalot en paprika in ca. 5 minuten zacht.
  • Voeg de rijst toe en schep goed door, zodat alle rijst bedekt is met de olie. Bak paar minuten mee.
  • Blus af met de bouillon en de kokosmelk.
  • Voeg de knoflook en 1 theelepel rozemarijn toe.
  • Boen de limoenen schoon. Rasp de schil van 1 limoen en pers vervolgens uit.
  • Voeg de rasp en het sap toe.
  • Laat op zacht vuur sudderen, tot de rijst gaar is en het vocht verdampt. Dit duurt ca. 15-20 minuten. Wordt het geheel tussentijds te droog, voeg dan een beetje water toe.
  • Roer de sperziebonen door de rijst en maak op smaak met peper en zout.
  • Snijd de overgebleven limoen in dunne plakjes.
  • Verhit 1 lepel olie in een koekenpan en leg de stukken zalm met de huid naar beneden in de pan.
  • Bak ca. 4 minuten op middelhoog vuur totdat de huid knapperig is.
  • Draai het vuur uit, draai de zalm om en laat ca. 3,5 minuut staan met het deksel op de pan.
  • Schep intussen de rijst op de borden.
  • Leg de zalm er bovenop en garneer met de plakjes limoen.
  • Garneer met de plakjes limoen.

Over Joke Paans

Joke Paans van TipTopper houdt van koken én lekker en gezond eten. Deze onderwerpen komen dan ook uitgebreid aan bod in haar blogs. Daarnaast schrijft ze ook graag over vrije tijd en wat zich in en rond huis afspeelt.

Laatste blogs

Keuken Banners