Kipgehaktballetjes met tomaat en rode ui

Gekaramelliseerde rode ui vind ik erg smakelijk, vooral als het lekker zacht is geworden en een licht zoete smaak heeft gekregen. Dat combineert goed met een rijk gevulde tomatensaus, zeker met kleine gehaktballetjes van kipgehakt er doorheen. Schaaltje rijst er bij en je hebt een heerlijke maaltijd met weinig koolhydraten, die ook uitstekend past in het TipTopper dieet. Wil je liever een vegetarische versie, gebruik dan plantaardige gehaktballetjes.

Ingrediënten:

Voor 2 personen

  • 80 gram basmatirijst
  • 250 gram kipgehakt
  • 500 gram rode uien
  • 500 gram snoeptomaatjes (gewone tomaten mag ook)
  • 1 pakje gezeefde tomaat
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel uipoeder
  • ½ theelepel nootmuskaat
  • 2 maggiblokjes
  • 2 eetlepels paneermeel of broodkruim
  • 1 ei
  • 1 eetlepel ketjap manis
  • 4 takjes peterselie
  • peper en zout
Kipgehaktballetjes met tomaat en rode ui
Kipgehaktballetjes met tomaat en rode ui

Bereiding:

Bereidingstijd ca. 30 minuten

  • Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Pel de uien en snijd in grove stukken.
  • Verhit 1 eetlepel olie in een hapjespan en fruit de uien op middelhoog vuur ca. 5 minuten.
  • Voeg de bruine suiker en wat zout toe.
  • Laat het geheel met het deksel op de pan ongeveer 10 minuten sudderen. Regelmatig omscheppen.
  • Halveer de snoeptomaatjes in de lengte en voeg toe (of snijd gewone tomaat in blokjes).
  • Voeg de tomaat toe, samen met de knoflookpoeder, paprikapoeder, maggiblokjes (eerst even verkruimelen), ketjap en de gezeefde tomaat.
  • Laat het geheel op laag vuur sudderen gedurende ca. 10 minuten.
  • Maak ondertussen ook de gehaktballetjes. Meng het gehakt met het ei, paneermeel, uipoeder, nootmuskaat, peper en zout.
  • Maak gehaktballetjes ter grootte van een walnoot.
  • Verhit 1 eetlepel olie in een grote koekenpan en bak de gehaktballetjes rondom bruin.
  • Voeg de gehaktballetjes vervolgens toe aan de hapjespan met ui en tomaat.
  • Snijd 3 takjes peterselie fijn en voeg toe.
  • Roer alles goed door en maak verder op smaak met peper en zout.
  • Schep de gehaktballetjes met tomaat en ui op twee borden en garneer met de laatste peterselie.
  • Serveer de rijst apart in een schaaltje, of schep het bij de gehaktballetjes op het bord.

Servies:

De gebruikte borden en schaaltjes komen uit de serie Porto reactief glazuur wit/blauw en zijn verkrijgbaar in de TipTopper Shop

Over Joke Paans

Joke Paans van TipTopper houdt van koken én lekker en gezond eten. Deze onderwerpen komen dan ook uitgebreid aan bod in haar blogs. Daarnaast schrijft ze ook graag over vrije tijd en wat zich in en rond huis afspeelt.

Laatste blogs

Keuken Banners