Kidneybonenburger met sperziebonen en zoete aardappelfriet

Hamburgers zijn altijd lekker, maar wil je gezond afvallen, dan kun je beter kiezen voor alternatieve burgers, bijvoorbeeld vegetarisch of vegan. Kidneybonen lenen zich hier heel goed voor. Ik heb een recept gemaakt voor deze burgers. Als je een blikje kidneybonen gebruikt heb je teveel bonen voor twee personen. Daarom heb ik in dit recept gekozen voor vier burgers. De twee burgers die je overhoudt smaken de volgende dag ook nog prima, en je kunt ze natuurlijk ook invriezen voor later.

Bij burgers eet je natuurlijk graag patat friet. Past ook weer niet zo goed in een gezond dieet. Dus kies je voor friet van zoete aardappel. Dat scheelt gelijk een stuk in het aantal calorieën.

Dit is één van de gezonde vegan recepten voor de avondmaaltijd uit het TipTopper dieet.

Benodigdheden:

Sperziebonen en zoete aardappelfriet voor 2 personen
Kidneybonenburger: 4 stuks

Sperziebonen

  • 400 gram sperziebonen
  • zout naar smaak

Kidneybonenburger

  • 1 blikje kidneybonen (400 gram)
  • 50 gram havermout
  • 1 sjalot of kleine ui
  • 1 theelepel oregano
  • ½ theelepel korianderpoeder
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • ¼ theelepel komijn (optioneel)
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 eetlepel olijfolie
  • Peper en zout

Zoete aardappelfriet

  • 500 gram zoete aardappel
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • ½ theelepel knoflookpoeder
  • Peper en zout
  • 1 eetlepel olijfolie

Bereiding:

Sperziebonen

Haal de puntjes (en indien nodig de draden) van de sperziebonen en was de bonen.
Doe de bonen in een pan met ruim water en eventueel wat zout en kook de bonen vervolgens in ca. 15-20 minuten gaar (exacte kooktijd afhankelijk van gewenste gaarheid).
Giet af en breng eventueel op smaak met wat extra zout.

Kidneybonenburger

  • Giet de kidneybonen af in een vergiet en vang het vocht op (wordt later deels gebruikt).
  • Doe de bonen in een blender, samen met 3 eetlepels van het opgevangen vocht en 1 eetlepel sojasaus.
  • Pel de sjalot en snijd in kleine stukjes.
  • Voeg de kruiden toe aan de bonen, samen met de sjalot.
  • Meng in de blender. Doe dit beetje bij beetje, zodat niet een te gladde massa ontstaat.
  • Is het mengsel nog te dik, voeg dan wat extra bonenvocht toe.
  • Maak op smaak met zout en peper.
  • Strooi een beetje havermout (of bloem of paneermeel) op een bord of snijplank, verdeel de bonenmassa in 4 gelijke delen en maak hier burgers van.
  • Bestrooi de bovenkant ook met een beetje havermout.
  • Verhit de olie in een koekenpan en bak de burgers bruin en stevig in ca. 10-15 minuten. Keer tussendoor om.

Zoete aardappelfriet

  • Schil de zoete aardappel en snijd in repen, zodat frieten ontstaan. Doe ze in een kom.
  • Giet de olijfolie over de aardappel en voeg de kruiden toe.
  • Meng alles goed door en spreid de frieten vervolgens uit op een bakplaat met bakpapier.
  • Bak de frieten in een voorverwarmde oven op 225oC in ca. 40 minuten goudbruin.
  • Bestrooi de frieten desgewenst nog met wat zout.
Kidneybonenburger met sperziebonen en zoete aardappelfriet
Kidneybonenburger met sperziebonen en zoete aardappelfriet

Over Joke Paans

Joke Paans van TipTopper houdt van koken én lekker en gezond eten. Deze onderwerpen komen dan ook uitgebreid aan bod in haar blogs. Daarnaast schrijft ze ook graag over vrije tijd en wat zich in en rond huis afspeelt.

Laatste blogs

Keuken Banners