Japanse zalmsalade

Gerookte zalm is heel geschikt in zowel koude als warme gerechten. Persoonlijk vind ik gerookte zalm erg lekker in koude gerechten, zoals een salade. In combinatie met o.a. rijst, gember en sojaboontjes maak je er een heerlijke Japanse zalmsalade van.
De bereidingstijd duurt iets langer dan de meeste andere recepten van TipTopper, maar dat komt vooral omdat de rijst, de sojaboontjes en de courgette moeten afkoelen.
Groot voordeel van zo’n salade is dat je het van te voren kunt maken, bijvoorbeeld als je geen tijd hebt om te koken aan het eind van de dag maar wel snel een heerlijke maaltijd wilt voorschotelen. Of als je het wilt serveren aan je visite maar niet eerst lang in de keuken wilt staan.
Ik heb voor de rijst gekozen voor zilvervliesrijst vanwege de vezels. Maar om het nog extra Japans te maken kun je natuurlijk ook sushirijst gebruiken.
Heb je veel haast en geen tijd om verschillende ingrediënten af te laten koelen, eet het dan lekker warm. Eventueel laat je het marineren van de tomaatjes van achterwege en voeg ze je ‘gewoon’ toe aan de salade.

Ingrediënten:

Voor 2 personen

  • 100 gram zilvervliesrijst
  • 100 gram sojaboontjes/edamame (bijvoorbeeld diepvries Bonduelle)
  • 200 gram gerookte zalm
  • 100 gram snoeptomaatjes
  • 2 augurken zoet-zuur
  • 1 eetlepel sushi gember (potje van Saitaku o.a. bij Jumbo of Albert Heijn)
  • ¼ courgette
  • 3 eetlepels rijstazijn (mirin, Saitaku)
  • 1 eetlepel teriyaki (wok)saus
  • 1 eetlepel soyasaus
  • 1 theelepel wasabi pasta
  • 1 eetlepel mayonaise of fritessaus
  • 3 eetlepels yoghurt
  • 2 takjes krulpeterselie
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • peper en zout
Japanse zalmsalade
Japanse zalmsalade

Bereiding:

Bereidingstijd: ca. 1,5 uur (inclusief afkoelen)

  • Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Roer 2 eetlepels rijstazijn door de rijst en laat afkoelen.
  • Kook de sojaboontjes in ca. 10 minuten gaar met wat zout, giet af en laat afkoelen.
  • Snijd de snoeptomaatjes in de lengte doormidden.
  • Maak een marinade van 1 eetlepel teriyakisaus, 1 eetlepel sojasaus en 1 eetlepel rijstazijn.
  • Roer de snoeptomaatjes door de marinade en laat ca. 1 uur intrekken. Tussentijds paar keer doorroeren.
  • Snijd het stukje courgette in kleine blokjes en kook met wat zout in ca. 5 minuten beetgaar. Giet af en laat afkoelen.
  • Snijd de augurken in stukjes en doe ze in een ruime (hapjes)pan.
  • Snijd de gember in kleine stukjes en voeg eveneens toe aan de pan.
  • Snijd de gerookte zalm in stukjes van ca. 1,5 cm en voeg ook toe.
  • Als de rijst en de sojaboontjes zijn afgekoeld voeg je deze ook.
  • Schep de tomaatjes, met de marinade bij de rest van de ingrediënten.
  • Snijd de peterselieblaadjes fijn en voeg toe. Bewaar eventueel een klein stukje voor de garnering.
  • Roer alle ingrediënten goed door elkaar en maak op smaak met zout en peper.
  • Zet afgedekt weg tot gebruik.
  • Roer in een schaaltje 1 theelepel wasabipasta, 2 eetlepels mayonaise of fritessaus en 3 eetlepels yoghurt door elkaar. Wil je het eventueel wat pittiger, voeg dan wat extra wasabi toe.
  • Schep de zalmsalade op de borden en garneer met een eetlepel wasabi-yoghurtmayonaise. Serveer de rest van de saus er apart bij.

Servies:

Het gebruikte blauwe diepe bord is verkrijgbaar in de TipTopper shop.

Over Joke Paans

Joke Paans van TipTopper houdt van koken én lekker en gezond eten. Deze onderwerpen komen dan ook uitgebreid aan bod in haar blogs. Daarnaast schrijft ze ook graag over vrije tijd en wat zich in en rond huis afspeelt.

Laatste blogs

Keuken Banners