Italiaanse hutspot

Hutspot kun je op veel manieren bereiden. Meestal eet je het als stamppot met aardappelen. Je kunt er echter veel meer mee doen. De groenten (wortelen en ui), lenen zich ook heel goed voor een Italiaans ovengerecht met gnocchi. Voor het gemak heb ik het Italiaanse hutspot genoemd. Ontzettend lekker. Ik heb hier een gemakkelijk, lekker en gezond recept van gemaakt.

In dit recept is gebruik gemaakt van kipgehakt. Je mag dit ook vervangen door rundergehakt als je dat liever hebt. Wil je een vegetarische versie, vervang dan de kipgehakt voor vegetarisch of vegan rulgehakt. Wil je het helemaal vegan, laat dan ook de kookroom en de geraspte kaas weg. De room kun je dan vervangen door een plantaardig alternatief zoals haver cuisine, de kaas kun je eventueel vervangen door edelgistvlokken, of je bakt het niet af in de oven. Kortom, je kunt er veel kanten mee op.

Ingrediënten:

Voor 2-3 personen

  • 1 zakje hutspotgroenten (wortel en ui) 500 gram
  • 1 verpakking gnocchi 500 gram
  • 1 rode puntpaprika
  • 1 (roma)tomaat
  • 250 gram (kip)gehakt
  • 1 theelepel knoflookpasta of -poeder
  • 1 eetlepel gedroogde basilicum (of vers)
  • 1 eetlepel gedroogde oregano
  • 1 theelepel gedroogde rozemarijn
  • 1 theelepel gedroogde tijm (of vers)
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 2 eetlepels kookroom
  • 2 maggi blokjes
  • 1 eetlepel olijfolie
  • peper en zout
Italiaanse hutspot
Italiaanse hutspot
Italiaanse hutspot uit de oven
Italiaanse hutspot uit de oven

Bereiding:

Bereidingstijd: ca. 45 minuten incl. oventijd

  • Kook de gnocchi volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Verwijder de zaadlijsten van de paprika en snijd in stukjes.
  • Verhit de olie in een hapjespan en roerbak de hutspotgroente en paprika ca. 10 minuten.
  • Voeg de gehakt toe, maak rul en bak mee totdat deze lichtbruin gekleurd is.
  • Voeg alle kruiden en de maggi blokjes toe.
  • Voeg de tomatenpuree toe.
  • Als het geheel te droog wordt, voeg dan wat water toe.
  • Laat het geheel om laag vuur zachtjes verder bakken totdat de wortels en ui voldoende zacht zijn. Roer regelmatig door.
  • Verwarm de oven voor op 200oC.
  • Voeg nog 2 eetlepels kookroom (eventueel plantaardig) toe.
  • Maak op smaak met zout en peper.
  • Roer de afgegoten gnocchi er doorheen en schep het mengsel in twee ovenschaaltjes of in één grotere.
  • Bestrooi met de geraspte kaas en bak in de oven nog ca. 15 minuten of totdat de kaas mooi is gesmolten.
Italiaanse hutspot uit de oven - detail
Italiaanse hutspot uit de oven - detail

Hutspot variatie:

Je kunt van de hutspot groente als variatie ook een pittige maaltijd maken, ofwel hotspot.

Over Joke Paans

Joke Paans van TipTopper houdt van koken én lekker en gezond eten. Deze onderwerpen komen dan ook uitgebreid aan bod in haar blogs. Daarnaast schrijft ze ook graag over vrije tijd en wat zich in en rond huis afspeelt.

Laatste blogs

Keuken Banners