Hongaarse vegetarische goulash

Goulash is in Nederland wel het bekendste Hongaarse gerecht. We kennen het vooral als stevige stoofschotel met paprikas en stukken mals vlees, bij rijst of aardappelpuree. In Hongarije krijg je meestal een dunnere versie, meer een goulashsoep.
Ik hou erg van de smaken van goulash, dat komt vooral door de gerookte paprikapoeder. Omdat ik niet teveel rood vlees wil eten, heb ik gekozen voor een vegetarische goulash met daarin vegetarische kipreepjes in plaats van vlees, die ook prima past in het TipTopper dieet. Het is een heerlijke maaltijd geworden, waar toch de bekende goulashsmaak sterk in naar voren komt. Bovendien is het niet moeilijk te maken.

Ingrediënten:

Voor 4 personen

  • 2 rode puntpaprika’s
  • 4 tomaten
  • 2 rode uien
  • 500 gram geschilde aardappeltjes of krieltjes (zakje)
  • 200 gram doperwtjes (diepvries)
  • 2 bakjes vegetarische kipreepjes (2 x 200 gram)
  • 10 gram verse platte peterselie (of 1 eetlepel gedroogd)
  • 2 theelepels gehakte knoflook (Go-Tan) of knoflookpoeder
  • 2 theelepels gerookte paprikapoeder mild
  • 1 theelepel gerookte paprikapoeder pittig (als je niet van te pittig houd, gebruik dan wat minder of laat weg.
  • 2 kleine blikjes tomatenpuree
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 300 ml groentenbouillon
  • 4 eetlepels sour cream (of creme fraiche of griekse yoghurt)
  • peper en zout
Hongaarse vegetarische goulash
Hongaarse vegetarische goulash

Bereiding:

Bereidingstijd ca. 35-40 minuten

  • Snijd de aardappeltjes in plakjes van ca. 3 mm en kook ze in water met wat zout in ca. 5 minuten (bijna) gaar. Giet af en vang kookwater op. Zet weg tot gebruik.
  • Kook de doperwtjes in water met wat zout in ca. 5 minuten gaar. Giet af en vang kookwater op. Zet weg tot gebruik. (Eventueel kunnen aardappeltjes en doperwtjes tegelijk in één pan worden gekookt).
  • Pel de uien en snijd in halve ringen.
  • Verwijder de zaadlijsten van de paprika’s en snijd in reepjes.
  • Verhit de olie in een hapjespan en fruit de ui en paprika in ca. 5 minuten zacht.
  • Voeg de knoflook en paprikapoeder toe.
  • Voeg de vegetarische kipreepjes toe en bak paar minuten mee.
  • Snijd de tomaten in blokjes en voeg toe, evenals de tomatenpuree.
  • Maak de groentenbouillon op eigen wijze (bijvoorbeeld met maggiblokjes of bouillonpoeder). Gebruik eventueel het achtergehouden kookvocht van de aardappeltjes en doperwtjes.
  • Voeg de bouillon toe en laat het geheel op zacht vuur ca. 15 minuten sudderen met het deksel op de pan.
  • Snijd de peterselie fijn en houd beetje achter voor garnering. Voeg toe aan de goulash.
  • Voeg de aardappeltjes en doperwtjes toe en laat nog 5 minuten meekoken.
  • Maak op smaak met peper en zout.
  • Schep de goulash op de borden en schep op elk bord een eetlepel sour cream of yoghurt.
  • Garneer met de achtergehouden peterselie.

Servies:

Het gebruikte diepe blauwe bord is verkrijgbaar in de TipTopper shop.

Over Joke Paans

Joke Paans van TipTopper houdt van koken én lekker en gezond eten. Deze onderwerpen komen dan ook uitgebreid aan bod in haar blogs. Daarnaast schrijft ze ook graag over vrije tijd en wat zich in en rond huis afspeelt.

Laatste blogs

Keuken Banners