Hollandse kippensoep

Kippensoep gaat er altijd in. Er wordt zelfs van beweerd dat je er flink van opknapt als je grieperig bent. Hoe dan ook, het is een heerlijke soep.
Ik heb een gemakkelijk en gezond recept voor je van een Hollandse kippensoep, vol met stukken kip en groenten. Ik heb niet urenlang bouillon getrokken van stukken soepkip, maar kipdijfilet gebruikt in combinatie met een groentebouillon, gemaakt met water en bouillonpoeder. Dat gaat een stuk sneller. Met de groenten kun je variëren naar hartenlust, net wat je lekker vindt en in huis hebt.
Om de soep heel licht te binden heb ik wat rijst meegekookt, wat de soep een beetje papperig maakt. Ik vind dat zelf heel lekker (doet me denken aan vroeger), maar je kunt het natuurlijk ook weglaten. De soep is niet te vet en bevat weinig koolhydraten (zeker als je de rijst weglaat) en past dan ook goed in het TipTopper dieet.

Hollandse kippensoep

Voor 5-6 personen (1,5 liter)

  • 500 gram kipdijfilet
  • ½ courgette
  • 1 prei
  • 1 grote ui
  • 200 gram geschraapte worteltjes
  • 100 gram doperwtjes (diepvries)
  • 50 gram rijst
  • 750 ml. groentebouillon of kippenbouillon
  • 2 blaadjes laurier
  • 15 gram peterselie
  • 1 eetlepel olijfolie
  • peper en zout
Hollandse kippensoep
Hollandse kippensoep
Hollandse kippensoep
Hollandse kippensoep


Bereiding:

Bereidingstijd ca. 45 minuten

  • Snijd de kip is stukjes van ca. 1,5 cm, bestrooi met wat peper en zout.
  • Verhit de olie in een ruime pan met dikke bodem.
  • Voeg de kip toe en bak in ca. 5 minuten lichtbruin.
  • Snijd de prei in dunne ringen.
  • Snijd de worteltjes in dunne plakjes.
  • Snijd de ui in stukjes.
  • Snijd de courgette in kleine blokjes
  • Voeg de prei, wortel, courgette en ui toe en bak ca. 5 minuten mee.
  • Voeg de groentenbouillon toe en breng opnieuw aan de kook.
  • Voeg de rijst, doperwtjes en laurierblaadjes toe.
  • Laat op zacht vuur ca. 20 minuten doorkoken. Tussendoor paar keer doorroeren.
  • Snijd de peterselie fijn en voeg 2/3 deel toe aan de soep. De rest achterhouden voor garneren.
  • Kook nog ca. 5 minuten mee.
  • Is de soep te dik, voeg dan wat extra water toe.
  • Schep de soep in borden of kommen en garneer met de rest van de peterselie.

Over Joke Paans

Joke Paans van TipTopper houdt van koken én lekker en gezond eten. Deze onderwerpen komen dan ook uitgebreid aan bod in haar blogs. Daarnaast schrijft ze ook graag over vrije tijd en wat zich in en rond huis afspeelt.

Laatste blogs

Keuken Banners