Hoe verwijder je rode wijnvlekken

Oeps, je hebt per ongeluk rode wijn geknoeid op je kleding, de bank of het tapijt. Vervelende vlekken die je niet zo maar even verwijdert. Wat nu? Hoe verwijder je rode wijnvlekken?
Er zijn verschillende huismiddeltjes bekend en je kunt ook speciaal reinigingsmiddel gebruiken. Voor dit laatste is het natuurlijk wel belangrijk dat je het alvast in huis hebt, anders ben je te laat.
Ik heb een aantal middeltjes voor je op een rijtje gezet. Maar wat je ook doet, het allerbelangrijkste is:

Handel snel

Bij rode wijnvlekken moet je niet te lang wachten om het te behandelen, anders trekt de wijn teveel in de stof. Dan is reinigen nóg lastiger. Het allereerste wat je moet doen is met wat keukenpapier of een doekje voorzichtig te deppen, zodat plasjes wijn alvast worden opgezogen en de vlek ook niet groter kan maken. En wat doe je daarna? Je kunt kiezen uit verschillende methodes:

Keukenzout

Een bekende methode is keukenzout strooien over de vlek. En niet een klein beetje, maar een flinke laag. Wacht minimaal 5 minuten en liefst wat langer. De wijn trekt dan in het zout. Haal het zout er af, en de vlek zal (deels) zijn verdwenen. Het betreffende kledingstuk kan nu op de normale manier worden gewassen in de wasmachine. Bij meubelstof of kleed probeer je het indien nodig nog verder schoon te maken met een natte doek.

Witte wijn

Een andere bekende methode is om de rode wijnvlek te overgieten met witte wijn. Dit is toch een minder handig middel. De witte wijn bevat namelijk suikers die op de stof kunnen achterblijven. Zeker voor meubelstof en kleden is dat niet zo handig voor de stof. Bij kleding zou het eventueel wel kunnen, omdat je die nog in de wasmachine kunt wassen.

Koolzuurhoudend water

Bruisend koolzuurhoudend water trekt de rode kleur uit de stof. Handig voor kleding, maar ook voor meubelstoffen en kleden. Voordeel is dat het water geen nieuwe vlekken geeft (zoals de witte wijn).

Baking soda

Baking soda, ook wel baksoda of reinigingszout genoemd, kan op de wijnvlek worden gedaan. Je kunt dan het beste een bakje of kommetje vullen met baking soda (een paar lepels) en wat water. Dit doe je op de vlek en laat je enkele uren intrekken. Na een paar uur kun je het er dan weer afhalen met water. Daarna het kledingstuk in de was doen. Bij meubelstoffen en dergelijke is dat natuurlijk weer lastiger.

Kant en klaar vlekkenmiddel

Er zijn verschillende vlekkenmiddelen in de handel die rode wijnvlekken kunnen verwijderen, zoals bijvoorbeeld HG vlekweg 1. Dit kun je kopen in diverse winkels zoals drogisten en bouwmarkten. Je kunt het ook online bestellen bij Blokker of Bol.com, dan hoef je de deur er niet eens voor uit.
Als dit vlekkenmiddel wilt gebruiken in geval van een onverwachte wijnvlek, zorg dan dat het alvast in je keukenkastje staat. Voordeel van dit middel is dat het ook voor veel andere vervelende voedsel- en drankvlekken kan worden gebruikt.

rode wijnvlek
rode wijnvlek

Onze conclusie:

Als alternatief huismiddel om wijnvlekken te verwijderen gaat onze voorkeur duidelijk uit naar zout of bruisend water.
Voor de zekerheid een fles vlekkenmiddel in huis hebben is ook zeker aan te raden.

Over Joke Paans

Joke Paans van TipTopper houdt van koken én lekker en gezond eten. Deze onderwerpen komen dan ook uitgebreid aan bod in haar blogs. Daarnaast schrijft ze ook graag over vrije tijd en wat zich in en rond huis afspeelt.

Laatste blogs

Keuken Banners