Hete bliksem is een Oud-Hollands gerecht, dat op verschillende manieren kan worden bereid. Basis is aardappel, zoete appels, zure appels en ui. Je zou het ook simpelweg appelstamppot kunnen noemen.
Vroeger bij ons thuis aten wij hete bliksem met uitgebakken spekjes, maar in verschillende recepten kom je ook rookworst, klapstuk of zelfs bloedworst tegen.
Ik heb een vegetarische variatie gemaakt, waarbij de spekjes zijn vervangen door vegetarisch rulgehakt. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor vegetarische spekreepjes. Wil je liever ‘echte’ spekjes gebruiken dan kan dat ook heel goed, alleen is je hete bliksem dan niet meer vegetarisch.
Voor de aardappels wordt meestal gekozen voor een wat kruimige aardappel. Ik heb het mezelf echter gemakkelijk gemaakt en de aardappelpuree (mashed potatoes) van Aviko gebruikt. Dat vind ik persoonlijk erg lekker en het is supersnel klaar. Echt iets om standaard in je vriezer te hebben liggen.
Voor 2 personen
Bereidingstijd ca. 25 minuten
De gebruikte blauwe diepe borden zijn o.a. verkrijgbaar in de TipTopper Shop.