Herfstsoep

Een stevige maaltijdsoep is echt comfort food tijdens de gure herfstdagen. Daarom heb ik een recept voor je van een heerlijke soep met diverse herfstsmaken, zoals pompoen, bospaddenstoelen, uien en kruidnagel. Het leuke van dit recept is dat je er zoveel ingrediënten voor kunt gebruiken als je zelf wilt. Maak je de soep is minder dik, dan is hij ook prima geschikt als voorgerecht.
De pompoen en de overige groenten heb ik apart van elkaar gekookt, zodat ik aan de ene kant de pompoen kon pureren, maar toch de structuur van alle andere ingrediënten kon behouden.
Door het toevoegen van het vocht van de bospaddenstoelen is de oranje kleur van de pompoen niet echt herkenbaar, maar de smaak is er zeker niet minder om.
Deze herfstsoep is koolhydraatarm en past ook prima in het TipTopper dieet.

Ingrediënten:

Voor 4 personen

  • 1 flespompoen
  • 1 prei
  • 2 uien
  • 1 rode puntpaprika
  • 1 blikje kidneybonen (of bruine bonen) 400 gram
  • 1 bakje gedroogde bospaddenstoelen (of verse natuurlijk)
  • 1 bakje vegetarische kipreepjes ca. 200 gram (kipfilet kan ook, maar dan is het niet meer vegetarisch)
  • ½ theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 eetlepel oregano
  • 4 kruidnagels
  • 2 blaadjes laurier
  • 4 takjes peterselie
  • 500 ml groentenbouillon
  • 2 eetlepels olijfolie
  • peper en zout
Herfstsoep met pompoen, bospaddenstoelen en bonen
Herfstsoep met pompoen, bospaddenstoelen en bonen

Bereiding:

Bereidingstijd: ca. 45 minuten

  • Snijd de flespompoen in plakken, verwijder de draden en pitten, en schil de pompoen en snijd vervolgens in blokjes van ca. 1,5 cm.
  • Kook de pompoen gaar in kokend water met wat zout, gedurende ca. 10 minuten of tot de stukjes zacht zijn. Laat staan tot gebruik.
  • Veeg de gedroogde paddenstoelen ca. 20 minuten in een schaaltje met heet water. Gebruik je verse paddenstoelen, wrijf ze dan schoon met een stukje keukenpapier en snijd in grove stukken.
  • Was de prei en snijd in ringen.
  • Pel de ui en snijd in halve ringen.
  • Verwijder de zaadlijsten en pitjes van de paprika en snijd in reepjes.
  • Verhit 1 lepel olie in een grote pan met dikke bodem of hapjespan.
  • Fruit de uien op middelhoog vuur en voeg na enkele minuten de prei en paprika toe.
  • Bak ongeveer 5 minuten.
  • Blus af met de groentebouillon.
  • Steek in elk blaadje laurier 2 kruidnagels.
  • Voeg alle kruiden (behalve de peterselie) toe aan de groenten en laat het geheel zachtjes pruttelen, ca. 10 minuten.
  • Verhit intussen in een koekenpan 1 eetlepel olie en bak de kipstukjes tot ze lichtbruin kleuren.
  • Giet de paddenstoelen af in een vergiet en vang het vocht op. Laat de paddenstoelen uitlekken en droog eventueel droog.
  • Giet het opgevangen vocht door een koffiefilter, zodat eventueel gruis achterblijft. Houd het vocht apart tot later gebruik.
  • Voeg de paddenstoelen toe aan de kipstukjes en bak ca. 5 minuten mee.
  • Verwijder de laurierblaadjes met kruidnagel uit de soep.
  • Pureer de stukjes pompoen, eventueel met wat kookvocht, in een blender of met de staafmixer.
  • Voeg toe aan de soep.
  • Voeg ook het kip-paddenstoelenmengsel toe.
  • Giet de bonen af en voeg eveneens toe.
  • Snijd de peterselie fijn en roer de helft door de soep. .
  • Roer het geheel goed door en laat nog even doorwarmen.
  • Voeg het opgevangen vocht van de paddenstoelen toe tot de gewenste dikte van de soep.
  • Is de soep daarna nog te dik, voeg dan wat kookvocht van de pompoen toe tot de gewenste dikte en hoeveelheid.
  • Maak op smaak met peper en zout.
  • Bestrooi met de rest van de peterselie.

Over Joke Paans

Joke Paans van TipTopper houdt van koken én lekker en gezond eten. Deze onderwerpen komen dan ook uitgebreid aan bod in haar blogs. Daarnaast schrijft ze ook graag over vrije tijd en wat zich in en rond huis afspeelt.

Laatste blogs

Keuken Banners