Hartige taart vegetarisch

Ben je ook zo dol op hartige taart? Je kunt er eindeloos mee variëren. Zelf gebruik ik als bodem het liefst bladerdeeg, maar je kunt ook kant en klare mix voor hartige taart gebruiken.
Ik heb een recept voor je met vegetarisch/vegan gehakt, voorgesneden macaronigroenten en kidneybonen. Erg lekker en gemakkelijk en snel te maken. Uiteraard kun je ook andere ingrediënten gebruiken. De hoeveelheid in dit recept is erg royaal voor 2 personen. Heb je over? Verwarm het dan de volgende dag in de oven (ca. 15 minuten 180 gr) voor een lekkere lunch.

Ingrediënten:

Voor 2-3 personen

  • 8 plakjes bladerdeeg (uit diepvries)
  • 1 bakje vegan/vegetarisch rul gehakt, ca. 200 gram
  • 1 bak voorgesneden macaronigroente 500 gram
  • 1 blikje kidneybonen 400 gram
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 3 eieren
  • 1 snufje chilipoeder
  • 1 eetlepel havermout
  • 50 ml melk
  • 150 gram geraspte kaas
  • peper en zout

quichevorm doorsnee ca. 30 cm met antiaanbaklaag of anders springvorm, doorsnee ca. 20 cm.

Hartige taart vegetarisch in bakvorm

Hartige taart vegetarisch in bakvorm

Hartige taart vegetarisch met rulgehakt, groenten en kidneybonen
Hartige taart vegetarisch met rulgehakt, groenten en kidneybonen
Hartige taart vegetarisch - aangesneden
Hartige taart vegetarisch - aangesneden
Hartige taart vegetarisch - detail
Hartige taart vegetarisch - detail

Bereiding:

Bereidingstijd ca. 45 minuten incl. baktijd

  • Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien.
  • Verhit in een hapjespan de olijfolie en roerbak de groenten ca. 8 minuten, regelmatig roeren.
  • Voeg het rulgehakt toe en bak ca. 5 minuten mee, samen met de chilipoeder en eventueel wat zout.
  • Giet de kidneybonen af in een vergiet en voeg toe in de pan.
  • Maak op smaak met zout en peper.
  • Leg de plakken bladerdeeg (vergeet niet de papiertjes er af te halen) in de bakvorm, zodat de hele bodem en de zijkanten zijn bedekt. Hou je bladerdeeg over, gebruik die dan als garnering.
  • Prik met een vorm wat gaatjes in de bladerdeegbodem en bestrooi met de havermout (zodat de bodem niet te vochtig wordt).
  • Giet het gehakt-groente mengsel in de bakvorm en strijk glad.
  • Doe twee eieren in een schaal. Splits het derde ei en voeg het eiwit toe. Het eigeel wordt achter gehouden om later de taart te bestrijken.
  • Klop de eieren met de melk en wat zout en peper los met een mixer of garde.
  • Roer er de geraspte kaas doorheen.
  • Giet het ei/kaas mengsel uit over het gehakt-groente mengsel. Zorg dat de kaas goed verspreid wordt.
  • Druk de randjes van het bladerdeeg rondom aan zodat een klein randje ontstaan.
  • Verdeel eventueel het overgebleven bladerdeeg in stukjes over de taart.
  • Klop het achtergehouden eigeel los en bestrijk het bladerdeeg en eventueel de rest van de taart met een kwastje.
  • Bak de taart in het midden van de op 180gr C voorverwarmde oven gedurende ca. 30 minuten goudbruin.

Tip:

Heb je liever runder- of kipgehakt dan kan dat natuurlijk ook. Laat dan het mengsel uitlekken in een vergiet voordat je het op het deeg schept, omdat er anders te veel vet in de taart komt en de bodem zacht wordt. Uiteraard is de hartige taart dan niet meer vegetarisch.

Over Joke Paans

Joke Paans van TipTopper houdt van koken én lekker en gezond eten. Deze onderwerpen komen dan ook uitgebreid aan bod in haar blogs. Daarnaast schrijft ze ook graag over vrije tijd en wat zich in en rond huis afspeelt.

Laatste blogs

Keuken Banners