Hartige broccolitaart

Hartige taart kun je maken in veel variaties. Kijk welke ingrediënten je in huis hebt en waar je zin in hebt, en laat je fantasie de vrije loop. Ik heb een recept voor je met vegan rulgehakt en broccoli en kaas. Erg lekker en gemakkelijk en snel te maken. Natuurlijk kun je ook kiezen voor runder- of kipgehakt als je dat liever hebt.
Voor de bodem gebruik ik zelf graag bladerdeeg, maar je kunt ook kiezen voor kant en klare mix voor hartige taart.

Ingrediënten:

Voor 2-3 personen

  • 8 plakjes bladerdeeg (uit diepvries)
  • 1 bakje vegan/vegetarisch rul gehakt, ca. 200 gram
  • 400 gram broccoli
  • 2 kleine rode uien
  • 1 rode puntpaprika
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 3 eieren
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 eetlepel havermout
  • 50 ml melk
  • 150 gram geraspte kaas
  • peper en zout

Verder nodig: quichevorm doorsnee ca. 30 cm met antiaanbaklaag of anders springvorm, doorsnee ca. 20 cm.

Hartige broccolitaart
Hartige broccolitaart
Hartige broccolitaart - detail
Hartige broccolitaart - detail

Bereiding:

Bereidingstijd ca. 45 minuten incl. baktijd

  • Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien.
  • Snijd de broccoli in roosjes en kook in ca. 5 minuten beetgaar, eventueel met wat zout.
  • Pel de ui en snijd in stukjes.
  • Was de paprika, snijd in de lengte doormidden, verwijder de zaadlijsten en snijd in reepjes of stukjes.
  • Verhit in een hapjespan de olijfolie en roerbak de ui en paprika ca. 8 minuten, regelmatig roeren.
  • Voeg het rulgehakt toe en bak ca. 3 minuten mee, samen met de paprikapoeder en eventueel wat zout en peper.
  • Leg de plakken bladerdeeg (vergeet niet de papiertjes er af te halen) in de bakvorm, zodat de hele bodem en de zijkanten zijn bedekt. Houd je bladerdeeg over, gebruik die dan als garnering.
  • Prik met een vorm wat gaatjes in de bladerdeegbodem en bestrooi met de havermout (zodat de bodem niet te vochtig wordt).
  • Giet het gehakt-ui-paprikamengsel in de bakvorm en strijk glad.
  • Leg er vervolgens de broccoli op en verdeel goed over het gehaktmengsel.
  • Doe twee eieren in een schaal. Splits het derde ei en voeg het eiwit toe. Het eigeel wordt achter gehouden om later de taart te bestrijken.
  • Klop de eieren met de melk en wat zout en peper goed los met een mixer (voorkeur) of garde.
  • Roer er de helft van de geraspte kaas doorheen.
  • Giet het ei/kaas mengsel uit over de broccoli.
  • Bestrooi met de rest van de geraspte kaas.
  • Druk de randjes van het bladerdeeg rondom aan zodat een klein randje ontstaan.
  • Verdeel eventueel het overgebleven bladerdeeg in stukjes over de taart, zie hieronder bij de Tips.
  • Klop het achtergehouden eigeel los en bestrijk het bladerdeeg en eventueel de rest van de taart met een kwastje.
  • Bak de taart in het midden van de op 180gr C voorverwarmde oven gedurende ca. 25-30 minuten goudbruin.

Tip:

Van het overgebleven bladerdeeg kun je leuke figuren maken om de hartige taart te decoreren. Hiervoor kun je het beste uitsteekvormpjes gebruiken. Ik heb gekozen voor sterren. Deze, en allerlei andere vormen, kun je o.a kopen bij Blokker. Uiteraard kun je de vormpjes ook gebruiken voor andere hapjes of koekjes.

Tip:

Heb je nog een stukje over, bewaar deze dan in de koelkast. De volgende dag kun je die dan eten bij de lunch. Even 15 minuten in de oven (180oC) en klaar is kees.

Tip:

Als je runder- of kipgehakt gebruikt, giet dan het mengsel eerst even af in een vergiet, voordat je het in de bakvorm doet, anders wordt het te vochtig en krijg je een kleffe bodem.

blokker

Over Joke Paans

Joke Paans van TipTopper houdt van koken én lekker en gezond eten. Deze onderwerpen komen dan ook uitgebreid aan bod in haar blogs. Daarnaast schrijft ze ook graag over vrije tijd en wat zich in en rond huis afspeelt.

Laatste blogs

Keuken Banners