Hartig speltbrood

Als fan van grof brood met zonnebloempitten heb ik een recept bedacht voor een hartige speltbrood met courgette, tomaat, kaas en zonnebloempitten. Dit brood is eenvoudig en snel te maken, is gezond en past goed in het TipTopper dieet. Erg lekker als tussendoortje of neem bijvoorbeeld een plak bij de soep.

Benodigdheden:

  • 250 gram volkoren speltmeel
  • 3 eetlepels havermout
  • 1 zakje baking soda (5 gr of 1 tl)
  • 80 gr zonnebloempitten
  • 1 courgette van ca. 250 gr
  • 50 gr zongedroogde tomaat
  • 50 gr witte (feta)kaas (wij gebruikten Apetina originale blokjes (50% minder vet))
  • 300 ml water
  • 1 eetlepel citroensap
  • ½ eetlepel olijfolie
  • 1 theelepel zout (eet je normaal niet of nauwelijk zout, pas dit dan aan)
Hartig speltbrood met courgette en zonnebloempitten
Hartig speltbrood met courgette en zonnebloempitten
Hartig speltbrood in plakken
Hartig speltbrood in plakken

Bereiding:

  • Meng het speltmeel, de havermout, zout, kaneel, baking soda, eetlepel olie uit het potje tomaat, water en citroensap, en mix met een keukenmachine of mixer ca. 2 minuten tot een glad beslag.
  • Snijd de courgette in kleine blokjes van ca. ½ cm.
  • Snijd de zongedroogde tomaat in kleine stukjes
  • Snijd de kaas in kleine blokjes. Als je de Apetina gebruikt, snijd deze blokjes dan door de helft.
  • Bestrijk een cakevorm met de olijfolie met een kwastje.
  • Strooi een klein beetje van de zonnebloempitten op de bodem.
  • Voeg de rest van de zonnebloempitten (op een handje na) toe aan het beslag samen met de tomaat en courgette en roer goed door.
  • Voeg daarna ook de kaas toe en roer voorzichtig door.
  • Doe het beslag in de vorm en strijk glad met een vochtige lepel.
  • Bestrooi tenslotte met de rest van de zonnebloempitten.
  • Bak het brood in ca. 45 minuten gaar in een voorverwarmde oven van 200oC.
  • Controleer met een prikker of het brood gaar is (mag niets aan blijven plakken). Bak anders nog ca. 5 minuten langer.
  • Laat het brood afkoelen op een rooster.

Tips:

  • Vervang het water en citroensap door 250 ml karnemelk.
  • Voeg wat in plakjes gesneden zwarte olijven toe.
  • Voor vegan versie vervang de kaas door extra tomaat en/of olijven.

Over Joke Paans

Joke Paans van TipTopper houdt van koken én lekker en gezond eten. Deze onderwerpen komen dan ook uitgebreid aan bod in haar blogs. Daarnaast schrijft ze ook graag over vrije tijd en wat zich in en rond huis afspeelt.

Laatste blogs

Keuken Banners