Griekse pasta met zalm en geroosterde tomaat

Griekse pasta, ofwel Kritharaki, vind ik persoonlijk erg lekker. Het is een soort pasta die lijkt op hele grote rijstkorrels. Je kunt er eindeloos mee variëren, bijvoorbeeld in éénpansgerechten, salades of in soepen. Misschien heb je nog nooit gehoord van Kritharaki maar ken je misschien wel Orzo of Risoni. Dat is namelijk hetzelfde, alleen is Orzo de Italiaanse en Risoni de Engelse benaming. In Nederland worden al deze namen door elkaar gebruikt. Wij houden het nu even op Griekse pasta.

Ik heb een heerlijk recept gemaakt van Griekse pasta met gebakken (wilde) zalm, doperwtjes en geroosterde tomaat. Een heerlijk en gemakkelijk te maken gerecht, dat goed past in het TipTopper dieet. Het enige dat qua tijd vrij lang duurt (45 minuten) is het roosteren van de tomaatjes. Onder aan het recept, bij de tips, kun je lezen hoe je dit op een alternatieve en snellere manier kunt doen.

Kali orexi, ofwel eet smakelijk!

Ingrediënten:

Voor 2 personen

  • 150 gram kritharaki (ofwel orzo of risoni)
  • 2 stuks (wilde) zalm ontdooid, ca. 250 gram (ik heb diepvries zalm gebruikt)
  • 150 gram snoeptomaatjes of kerstomaten
  • 2 uien
  • 100 gram doperwtjes (diepvries)
  • 150 gram roomkaas
  • 2,5 eetlepels olijfolie
  • 1,5 eetlepel dille
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 eetlepel Italiaanse kruiden of oregano
  • peper en zout
Griekse pasta met zalm en geroosterde tomaat
Griekse pasta met zalm en geroosterde tomaat
Griekse pasta met zalm en geroosterde tomaat - detail
Griekse pasta met zalm en geroosterde tomaat - detail

Bereiding:

Bereidingstijd ca. 50-55 minuten (lees de tips hoe je dit kunt versnellen)

  • Begin met de geroosterde tomaatjes. De rest kun je doen als de tomaatjes in de oven zitten.
  • Verwarm de oven voor op 125oC.
  • Was de tomaatjes en snijd ze in de lengte doormidden.
  • Doe in een kom 1 eetlepel olijfolie, beetje zout en peper, paprikapoeder, knoflookpoeder en de Italiaanse kruiden. Roer goed door.
  • Voeg de gesneden tomaatjes toe en roer nogmaals goed door.
  • Leg de tomaatjes op een met bakpapier beklede bakvorm en zorg dat alle snijkanten naar boven liggen.
  • Rooster de tomaatjes ca. 45 minuten.
  • Kook de Griekse pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Pel en snij de uien.
  • Verhit 1 eetlepel olie in een hapjespan en bak de uien ca. 10 minuten glazig en lichtbruin. Voeg de doperwtjes toe en bak nog 5 minuten mee.
  • Voeg de roomkaas toe en roer goed door, houd op laag vuur, totdat de pasta en tomaatjes klaar zijn. Is het geheel te dik, voeg dan wat water toe, of wat van het kookvocht van de pasta.
  • Bestrooi de zalm licht met wat zout en peper en bak in een koekenpan met een halve eetlepel olie op middelhoog vuur gedurende ca. 5 minuten, totdat de zalm klaar is. Bak niet te hoog en te lang, dan wordt de zalm te droog.
  • Haal de zalm uit de pan en snijd in stukken van ca. 1,5 cm.
  • Giet de pasta af en voeg toe aan het uimengsel. Roer goed door.
  • Roer er vervolgens de zalm voorzichtig doorheen, en vervolgens de tomaatjes en 1 eetlepel dille (Houd van de tomaatjes voor elk bord een lepel vol apart voor de garnering).
  • Maak op smaak met peper en zout
  • Schep de pasta met zalm op de borden en garneer met de achtergehouden geroosterde tomaatjes en de rest van de dille.

Tip:

In plaats van de tomaatjes te roosteren kun je er ook voor kiezen de tomaatjes mee te bakken met de ui en doperwtjes, of om gedroogde tomaat uit een potje te gebruiken. Dat gaat aanzienlijk sneller.

Tip:

Rooster de tomaatjes al eerder, bijvoorbeeld een dag vantevoren.

Over Joke Paans

Joke Paans van TipTopper houdt van koken én lekker en gezond eten. Deze onderwerpen komen dan ook uitgebreid aan bod in haar blogs. Daarnaast schrijft ze ook graag over vrije tijd en wat zich in en rond huis afspeelt.

Laatste blogs

Keuken Banners