Griekse ovenschotel met kipgehakt

Bij de Griekse keuken denk je al snel aan ingrediënten als aubergines, tomaat en fetakaas. Heerlijke smaken die ook voorkomen in het recept voor mijn Griekse ovenschotel met kipgehakt.
Ik heb een gezond, koolhydraatarm recept voor je voor een ovenschotel die wel wat doet denken aan moussaka, alleen heb ik er geen aardappel in verwerkt.
De schotel bestaat uit een laag kipgehakt met tomatensaus en kruiden, een laag roerbakgroenten (o.a. aubergine en courgette) en bovenop een saus van o.a. Griekse yoghurt, witte kaasblokjes, eieren en geraspte 30+ kaas. Ik heb gekozen voor witte kaasblokjes boven de traditionele fetakaas omdat ik deze nu eenmaal in huis had en de feta niet, maar het fetakaas kan het net zo goed.
Door de ingrediënten is het recept koolhydraatarm en daardoor ook heel geschikt voor het TipTopper dieet.
Meestal zijn mijn recepten voor twee personen, maar deze keer voor vier personen. Dat kwam beter uit qua hoeveelheden, en zo kunnen we gewoon nog een dag genieten van deze heerlijke Griekse ovenschotel.
Wat betreft de gehakt: ik heb kipgehakt gebruikt, maar rundergehakt kan ook, of een plantaardige versie als je liever vegetarisch wilt eten.

Ingrediënten

Voor 4 personen

Voor de gehakt met tomatensaus:

  • 400 gram kipgehakt
  • 1 grote of 2 kleine rode uien
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 2 maggiblokjes
  • 1 theelepel gehakte knoflook (Go-Tan) of knoflookpoeder
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 1 snufje chilipoeder
  • 1 eetlepel olijfolie
  • peper en zout

Voor de groenten:

  • 1 aubergine
  • 1 kleine courgette
  • 1 bakje champignons
  • 1 rode puntpaprika
  • 1 (roma)tomaat
  • 1 theelepel gehakte knoflook (Go-Tan) of knoflookpoeder
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 snufje komijnpoeder
  • ½ theelepel kaneel
  • 2 theelepels oregano
  • 1 maggiblokje
  • 1 eetlepel olijfolie
  • peper en zout

Voor de saus:

  • 2 eieren
  • 100 gram witte kaasblokjes (of feta)
  • 2 eetlepels Griekse yoghurt
  • 100 gram geraspte (30+) kaas
  • peper en zout
Griekse ovenschotel met roerbakgroenten
Griekse ovenschotel met roerbakgroenten
Griekse ovenschotel met roerbakgroenten
Griekse ovenschotel met roerbakgroenten

Bereiding:

Bereidingstijd totaal: ca. 1 uur (incl. baktijd in oven)

De bereiding van de gehakt met tomatensaus en van de groenten kunnen grotendeels gelijktijdig worden gedaan.

Voor de gehakt met tomatensaus:

  • Pel en snipper de ui.
  • Verhit de olie in een ruime koekenpan en fruit de ui in ca. 5 minuten glazig.
  • Voeg de gehakt toe en maak rul. Bak ca. 5 minuten totdat het gehakt begint te kleuren.
  • Verkruimeld de maggiblokjes en voeg toe.
  • Voeg ook de paprikapoeder, knoflook, chilipoeder, tomatenpuree en oregano toe.
  • Roer alles goed door.
  • Voeg het blikje tomatenblokjes toe en laat het geheel ca. 10 minuten op zacht vuur sudderen.

Voor de groenten:

  • Snijd de aubergine in de lengte in plakken van ca. 1 cm. Leg ze op een plank of groot bord en bestrooi aan beide zijden met (keuken)zout. Zet even 10 minuten weg.
  • Snijd de courgette in blokjes.
  • Verwijder de zaadlijsten van de paprika en snijd in stukjes.
  • Wrijf de champignons schoon met een stukje keukenpapier of met een borsteltje. Snijd in plakjes.
  • Wrijf het zout van de aubergine, dep droog en snijd in blokjes.
  • Verhit de olie in een hapjespan en bak de courgette, aubergine en paprika op middelhoog vuur ca. 10 minuten.
  • Voeg na ca. 5 minuten de champignons toe.
  • Verkruimel het maggiblokje en voeg toe.
  • Voeg de knoflook en alle kruiden toe en roer goed door.
  • Snijd de tomaat in blokjes en voeg ook toe.
  • Laat het geheel nog ca. 5 minuten zachtjes sudderen.
  • Maak op smaak met peper en zout.

Voor de saus:

  • Klop de eieren met een mixer of staafmixer luchtig in een kom.
  • Verkruimel de witte kaas en voeg toe, samen met de lepels yoghurt.
  • Mix het geheel goed door.
  • Maak op smaak met peper en zout. Pas op met het zout, omdat de witte kaas ook al vrij zout is.

Afwerking:

  • Verwarm de oven voor op 180oC.
  • Schep het gehaktmengsel in een ingevette ovenschaal, bijvoorbeeld een ronde (quiche)schaal van 28 cm.
  • Schep daar het groenten mengsel overheen, en tenslotte de saus.
  • Bak de ovenschotel in het midden van de oven gedurende ca. 25 minuten, of totdat de bovenlaag mooi goudbruin is geworden.

Tip:

Gebruik je een kleinere maar hogere ovenschaal, dan kun je ook meer laagjes maken, beginnend bij het gehaktmengsel, dan de groenten, dan herhalen, en bovenop de saus met kaas.

Servies:

Het witte diepe bord (21 cm) is verkrijgbaar in de TipTopper shop.

Over Joke Paans

Joke Paans van TipTopper houdt van koken én lekker en gezond eten. Deze onderwerpen komen dan ook uitgebreid aan bod in haar blogs. Daarnaast schrijft ze ook graag over vrije tijd en wat zich in en rond huis afspeelt.

Laatste blogs

Keuken Banners