Goulash met jackfruit

Jackfruit is een bijzondere fruitsoort met een vleesachtige structuur. De vrucht kan wel 30 tot 40 kilo wegen. Het wordt meestal verkocht in blik. Het heeft een vrij neutrale smaak. Door te kruiden, te marineren of in een saus met veel smaak te verwerken, is het geschikt voor veel soorten gerechten. Je kunt het in blokjes eten of er bijvoorbeeld een soort ‘draadjesvlees’ van te maken.
Ik heb een lekker en gezond vegan recept voor je van goulash, waarbij het vlees is vervangen door jackfruit. Het was mijn eerste kennismaking met jackfruit, maar het zal zeker niet de laatste zijn. Het smaakte prima en ik zie dan ook veel mogelijkheden om te gaan koken met jackfruit.
Jackfruit bevat veel vitaminen en mineralen en weinig calorieën. Daardoor is het ook geschikt in het TipTopper dieet. Omdat er weinig eiwitten in zitten, is het niet een 100% vleesvervanger, maar voor een keer is dat niet erg. Je kunt het natuurlijk oplossen door eiwitrijke ingrediënten toe te voegen zoals peulvruchten, champignons of noten.

Ingrediënten:

Voor 2 personen

  • 1 blikje jackfruit
  • 1 rode puntpaprika
  • 2 uien
  • 4 tomaten
  • 150 gram doperwtjes
  • 80 gram zilvervliesrijst
  • 2 maggiblokjes
  • 250 ml water
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 2 laurierblaadjes
  • 6 kruidnagels
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 2 plakken ontbijtkoek (optioneel)
  • peper en zout
Goulash met jackfruit
Goulash met jackfruit
Jackfruit uit blik, nog onbewerkt
Jackfruit uit blik, nog onbewerkt

Bereiding:

Berreidingstijd ca. 30 minuten

  • Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Doe ondertussen de jackfruit in een vergiet en spoel goed af onder de koude kraan.
  • Laat uitlekken en druk het vocht er een beetje uit.
  • Snijd de jackfruit in stukjes.
  • Verwijder de zaadlijsten van de paprika en snijd in reepjes.
  • Pel en snipper de uien.
  • Verhit de olie in een hapjespan en bak de paprika en uien in ca. 5 minuten op middelhoog vuur.
  • Voeg de jackfruit toe, samen met de paprikapoeder en knoflookpoeder.
  • Bak ca. 3 minuten mee.
  • Snijd de tomaten in stukken en voeg toe.
  • Verkruimel de maggiblokjes en voeg toe, samen met ca. 250 ml water.
  • Steek in elk laurierblaadje 3 kruidnagels (zo verwijder je deze gemakkelijker na afloop en voeg toe.
  • Laat het geheel ca. 15 minuten op zacht vuur sudderen.
  • Verwijder de laurier en kruidnagels.
  • Als het geheel te droog wordt voeg je wat extra water toe.
  • Je kunt de saus desgewenst binden door 1 of 2 plakken ontbijtkoek fijn te snijden en toe te voegen.
  • Kook de doperwtjes met een beetje zout in ca. 5 minuten gaar, giet af en roer door de rijst (mag ook apart blijven).
  • Maak de goulash op smaak met peper en zout.

Over Joke Paans

Joke Paans van TipTopper houdt van koken én lekker en gezond eten. Deze onderwerpen komen dan ook uitgebreid aan bod in haar blogs. Daarnaast schrijft ze ook graag over vrije tijd en wat zich in en rond huis afspeelt.

Laatste blogs

Keuken Banners