Veelzijdige gember

Gember is enorm veelzijdig én gezond. Het heeft een erg specifieke smaak, waar niet iedereen van houdt. Ikzelf vind gember, net als veel anderen, in ieder geval wel heel lekker en gebruik het regelmatig in gerechten, maar vooral in mijn thee. Dat is ook de gemakkelijkste manier om gember te gebruiken en te profiteren van de vele gezondheidsvoordelen. Die voordelen heb ik voor jou verzameld en op een rijtje gezet, met een korte toelichting.

Gemberthee met munt en citroen
Gemberthee met munt en citroen

Voordelen van gember

Helpt bij afvallen

Gember kan je spijsvertering versnellen, wat je kan helpen bij het afvallen. Ook helpt het om vet te verbranden en je stofwisseling te verhogen.

Vermindert stress

Gember werkt kalmerend op lichaam en geest. Kom dus even tot rust met een lekker kopje gemberthee.

Helpt tegen misselijkheid

Doordat gember je maag kan kalmeren, geeft het verlichting bij misselijkheid, bijvoorbeeld door reisziekte, ochtendmisselijkheid of misselijkheid door een chemokuur.

Versterkt het immuunsysteem

Gember bevat diverse vitamines en mineralen. Door de anti-bacteriële en anti-virale eigenschappen van gember ben je beter beschermt tegen verkoudheid, griep en infecties.

Kan helpen bij bescherming tegen dementie

Gember kan verlies van hersencellen bij ouder worden helpen vertragen, zoals bij ziekte van Alzheimer en dementie.

Ontstekingsremmend

Gember werkt ontstekingsremmend en kan daarbij ook verlichting geven bij gewrichtsklachten.

Helpt bij preventie tegen kanker

Gember kan effectief zijn bij ontwikkeling van kanker, met name darmkanker maar mogelijk ook bij alvleesklierkanker, borstkanker en eierstokkanker.

Hoe maak ik gemberthee?

Gemberthee is heel eenvoudig te maken. Snijd een aantal plakjes af van de gemberknol en schil ze desgewenst (heeft wel mijn persoonlijke voorkeur). Doe de plakjes in een theeglas en overgiet met kokend water. Laat ca. 5 minuten trekken en je gemberthee is klaar.
Je kunt bij een volgend glas thee eventueel de plakjes gember opnieuw gebruiken.
Erg lekker is om nog wat muntblaadjes, een kaneelstokje of een schijfje citroen toe te voegen. Wat je maar lekker vindt.

Gemberthee met munt en kaneel
Gemberthee met munt en kaneel
Gemberpuree bevroren
Gemberpuree bevroren

Kun je gember invriezen?

Gember kun je heel goed invriezen. Snijd plakjes gember af van de knol, schil ze en doe ze vervolgens in een diepvries bakje of – zakje in de vriezer.
Je kunt ook plakjes gesneden gember in een glas overgieten met kokend water en een uur laten trekken. Daarna doe je de gember met (een deel van) het vocht in een blender en maakt er een vrij gladde massa van. Doe dit vervolgens in een diepvriesbakje en vries in. Dit is bijvoorbeeld erg handig als je wat gember wilt toevoegen aan je gerecht. Dan hoef je niet eerst een stukje gember fijn te snijden of hakken. Het smelt snel dus je kunt het gewoon bevroren in je gerecht doen. Zo doe ik het in ieder geval. Zelf vind ik het erg handig. Als je hier geen zin in hebt kun je ook altijd een potje gemberpasta in de supermarkt kopen.

Wanneer beter geen gember gebruiken?

Gember heeft heel veel voordelen, maar toch ook wat nadelen.
Omdat gember je bloed verdunt, moet je als je bloedverdunners gebruikt eerst even contact met je arts opnemen als je het regelmatig wilt gebruiken.
Bij problemen met je galblaas kun je beter geen grote hoeveelheden gember gebruiken.
Je kunt in sommige gevallen overgevoelig zijn voor te veel gember, waardoor je last van maagzuur, diarree en een opgeblazen gevoel kunt krijgen. Dan dus minder of niet gebruiken, maar komt niet vaak voor.

Over Joke Paans

Joke Paans van TipTopper houdt van koken én lekker en gezond eten. Deze onderwerpen komen dan ook uitgebreid aan bod in haar blogs. Daarnaast schrijft ze ook graag over vrije tijd en wat zich in en rond huis afspeelt.

Laatste blogs

Keuken Banners