Gazpacho is een bekende Spaanse soep. Je kent deze misschien wel van een vakantie in Spanje. Deze soep wordt koud gegeten en past dan ook uitstekend bij warm zomers weer. Basisingrediënten zijn meestal tomaat, komkommer en knoflook. Ik heb een lekker, gemakkelijk en gezond recept voor je van gazpacho waarbij ik de komkommer heb vervangen door watermeloen. Een heerlijke combinatie, en erg lekker met wat blokjes watermeloen als garnering. De soep is koolhydraatarm, vegan en lekker licht. Daardoor past het ook prima in het TipTopper dieet.
Je kunt de gazpacho serveren in soepkommen, maar je kunt ook kleine glaasjes gebruiken. Erg leuk bij een barbecue, tapas buffet of als voorafje.
Ingrediënten:
Voor 2 kommen of 4 glaasjes
1 watermeloen (1/2 plak nodig)
3 romatomaten
1 kleine sjalot
1 theelepel knoflookpoeder
1 theelepel bieslook (gedroogd of vers gesneden)
1 theelepel oregano (gedroogd of vers)
1 theelepel bouillonpoeder
50 ml water
peper en zout
Gazpacho met meloen
Gazpacho met meloen bij tapas buffet
Bereiding:
Bereidingstijd ca. 10-15 minuten
Snijd een plak van een watermeloen en halveer deze.
Verwijder de schil en de grote pitten en snijd in blokjes van ca. 1,5 cm. Houd een aantal blokjes apart voor de garnering.
Snijd de tomaten in stukjes.
Pel en snipper de sjalot.
Pureer de meloen, tomaat en sjalot in een blender met het water, de bouillonpoeder en knoflook (of gebruik staafmixer). Als het te dik wordt, voeg dan wat extra water toe.
Voeg de oregano toe en maak op smaak met peper en zout.
Verdeel de soep over 2 kommen en garneer met blokjes meloen en wat blaadjes oregano. Gebruik je kleine glaasjes, bijvoorbeeld bij een tapas buffet, rijg dan per persoon 2 blokjes meloen aan een cocktailprikker en leg op de glaasjes.
Tip:
In plaats van verse tomaten kun je ook een blikje tomatenblokjes gebruiken.
Tip:
Vind je de smaak iets te zuur, voeg dan een klein beetje suiker toe.
Joke Paans van TipTopper houdt van koken én lekker en gezond eten. Deze onderwerpen komen dan ook uitgebreid aan bod in haar blogs. Daarnaast schrijft ze ook graag over vrije tijd en wat zich in en rond huis afspeelt.