Gaan met die banaan

Bananen zijn heerlijk én gezond. Niet alleen om zo op te eten, maar ook in bananenbrood, smoothies, yoghurt, havermout en ga zo maar door.
Altijd handig om voldoende bananen op je fruitschaal te hebben liggen.
Bananen kunnen echter snel verkleuren en overrijp raken. Wat kun je hier aan doen?

Bananen bewaren

Leg niet een hele tros bananen op je fruitschaal, maar haal eerst alle bananen los van elkaar. Zo rijpen ze minder snel. Dat heeft te maken met ethyleengas dat fruit produceert en het rijpen versnelt. Leg ook niet te veel fruit bij elkaar. Dat versterkt ook het rijpingsproces.

Je kunt bananen ook bewaren in de koelkast. Ook hier gaat het rijpen minder snel. Omdat groene onrijpe bananen in de koelkast niet verder rijpen, kun je dit beter alleen doen bij rijpe bananen. De schil krijgt dan wel een bruine kleur, maar van binnen blijven ze prima.

Bananen invriezen

Je kunt bananen heel goed invriezen. Vooral handig om te gebruiken voor smoothies en shakes, om bananenijs te maken of om lekker bevroren stukjes banaan te eten als tussendoortje.
Ook hier geldt dat je het beste rijpe bananen kunt gebruiken. Pel de banaan, snijd hem in dunne plakjes van 0,5 cm en leg op een bord of plank met daarop een vel bakpapier. Na ongeveer 1 uur kun je het beste de plakjes banaan even omdraaien. Vervolgens vries je nog een uur in in de vriezer.
Het gebruik van het bakpapier is wel belangrijk, anders plakken de stukjes banaan helemaal vast aan het bord.
Bewaar de bevroren plakjes vervolgens in een diepvriesbakje of zakje.

Het is ook mogelijk om een hele banaan in te vriezen. Haal dan wel eerst de schil er af, want als de banaan eenmaal in bevroren dat gaat dat je niet meer lukken. Persoonlijk lijkt het me gemakkelijker om in plakjes in te vriezen, dan kun je ze later beter verwerken.

Bananenijssnack

Bevroren plakjes banaan (zie hierboven bij ‘bananen invriezen”) zijn heerlijk als verantwoord tussendoortje of snack. Je kunt ze ook bij het invriezen (of achteraf) bestrooien met zeezout en kaneelpoeder. Heerlijk om regelmatig (verantwoord) van te snoepen. Bij ons thuis zijn we er in ieder geval dol op, en het past nog goed in het TipTopper dieet ook!

IJssnack banaan
IJssnack banaan
Milkshake banaan
Milkshake banaan

Bananenmilkshake

Met bevroren stukjes banaan is het heel gemakkelijk om een bananenmilkshake te maken.
Doe de bevroren plakjes van 1 banaan in een blender en voeg ca. 150 cc havermelk toe (of halfvolle melk, karnemelk of sojamelk). Pas de hoeveelheid melk aan aan de gewenste dikte van de milkshake. In een glas gieten en smullen maar.

Tip:

Voeg een theelepel cacaopoeder toe (vóór het blenden) voor een bananen-chocolade milshake of voeg andere fruitsoorten toe.

Over Joke Paans

Joke Paans van TipTopper houdt van koken én lekker en gezond eten. Deze onderwerpen komen dan ook uitgebreid aan bod in haar blogs. Daarnaast schrijft ze ook graag over vrije tijd en wat zich in en rond huis afspeelt.

Laatste blogs

Keuken Banners