Fruitvliegjes

Heb je ook zo’n hekel aan fruitvliegjes in huis?

Hoe kom ik er van af?

Fruitvliegjes zijn dol op rijp fruit, maar ook op etensresten en afval. Ze planten zich razendsnel voort, dus het is heel belangrijk dat je er zo snel mogelijk vanaf komt. Maar hoe?
Het is niet nodig om chemische bestrijdingsmiddelen te gebruiken, want er zijn veel manieren om iets tegen fruitvliegjes te doen.

Ikzelf heb een middel dat heel goed helpt:
Neem een half kopje water en voeg er een scheut appelazijn aan toe en een klein scheutje afwasmiddel. Fruitvliegjes komen op de appelazijn af, willen dit opdrinken, maar gaan vervolgens dood door het afwasmiddel. Zet het kopje op het aanrecht, in de buurt van de fruitschaal of op een andere plaats waar je veel last hebt van de vliegjes.

Fruitvliegjes
Fruitvliegjes
Handig middeltje tegen fruitvliegjes
Handig middeltje tegen fruitvliegjes

Wat kan ik nog meer doen?

Daarnaast kun je nog meer doen. Door de verschillende maatregelen te combineren ga je de fruitvliegjes nog beter te lijf:

  • Zorg dat er geen te rijp fruit of fruit met plekjes op de fruitschaal ligt.
  • Gooi etensresten bij voorkeur direct buiten in de gft bak in plaats van in de vuilnisbak in huis.
  • Leg op de fruitschaal wat kruidnagels of lavendel tussen het fruit, of zet een kruidenplantje in de buurt van het fruit, bijvoorbeeld basilicum. Daar houden fruitvliegjes niet van.
  • Laat geen etensresten achter op de tafel of het aanrecht, maar maak alles gelijk schoon. Dat is sowieso veel hygiënischer.
  • Zorg dat je geen vieze keukensponsjes of vaatdoekjes laat liggen. Daar leggen fruitvliegjes heel graag hun eitjes in. Ook in de gootsteen zitten ze graag.
  • Fruitvliegjes hebben een hekel aan tocht. Ventileer daarom de ruimte goed en zet regelmatig deuren en/of ramen tegen elkaar open.

Hopelijk heb je zo minder last van fruitvliegjes.
Veel succes!

Over Joke Paans

Joke Paans van TipTopper houdt van koken én lekker en gezond eten. Deze onderwerpen komen dan ook uitgebreid aan bod in haar blogs. Daarnaast schrijft ze ook graag over vrije tijd en wat zich in en rond huis afspeelt.

Laatste blogs

Keuken Banners