Flammkuchen ui-tomaat

Flammkuchen zijn momenteel erg populair. Deze lekkernij, die oorspronkelijk uit het Elzas-gebied komt, lijkt erg op een pizza, alleen is de bodem veel dunner en lekker knapperig. En ook veel minder vet. Traditioneel worden Flammkuchen gegeten met crème fraîche, ui en spek. Maar natuurlijk kun je volop variëren. Ik heb gekozen voor een topping van rode ui en tomaat.
Als je geen zin of tijd hebt om zelf de bodem te maken, kun je ook kiezen voor tortilla’s als bodem. Die lenen zich hier uitstekend voor. In mijn recept heb ik dat ook gedaan. Ze werden lekker knapperig en smaakten heerlijk.
Voor de lunch kies je voor 1 of 2 Flammkuchen, afhankelijk van de grootte van de gemaakte bodem of gekozen tortilla. Voor het avondeten kun je wat extra maken, of er lekker een salade bij eten. Ook lekker om in punten te snijden voor bij de borrel.
Kortom, een lekker, gezond en gemakkelijk recept dat prima past in het TipTopper dieet.

Ingrediënten:

Voor 2 Flammkuchen

  • 2 tortilla’s middelgroot
  • 2 eetlepels crème fraîche
  • ½ rode ui
  • 10 snoeptomaatjes
  • ½ eetlepel Italiaanse kruiden
  • ½ eetlepel edelgistvlokken (of als alternatief: geraspte kaas)
  • Peper en zout
Flammkuchen met tortilla bodem, ui en tomaat
Flammkuchen met tortilla bodem, ui en tomaat
Flammkuchen met tortilla bodem, ui en tomaat - detail
Flammkuchen met tortilla bodem - detail

Bereiding:

Bereidingstijd: ca. 15 minuten

  • Bestrijk de tortilla’s elk met een eetlepel van de crème fraîche.
  • Pel een rode ui, snijd in lengte doormidden. Gebruik 1 helft en snijd die in dunne halve ringen.
  • Snijd de snoeptomaatjes in ringetjes.
  • Verdeel de ui en tomaat over de tortilla’s.
  • Bestrooi met peper en zout naar smaak.
  • Strooi er de kruiden overheen en vervolgens de gistvlokken (of de kaas)
  • Bak de tortilla’s in een voorverwarmde oven op 200oC in 10 minuten. Houd ze goed in de gaten dat ze niet te bruin worden. Anders baktijd iets verkorten.

Tip:

Heb je geen crème fraîche in huis, neem dan als alternatief roomkaas. Let op, daar zitten wel wat meer calorieën in, maar gelukkig gebruik me maar 1 eetlepel per stuk.

Tip voor veganisten:

Gebruik crème fraîche op plantaardige basis, bijvoorbeeld haver fraîche.

Over Joke Paans

Joke Paans van TipTopper houdt van koken én lekker en gezond eten. Deze onderwerpen komen dan ook uitgebreid aan bod in haar blogs. Daarnaast schrijft ze ook graag over vrije tijd en wat zich in en rond huis afspeelt.

Laatste blogs

Keuken Banners