Farfalle boscaiola

Pasta wordt meestal met een Italiaanse saus gegeten. De bekendste zijn Bolognese en Carbonara. Wil je eens wat anders, denk dan eens aan Boscaiola. Dat betekent bospaddenstoelen, en dat is dan ook het belangrijkste ingrediënt. Je kunt denken aan wilde champignons, een mix van diverse bospaddenstoelen, of aan kastanjechampignons. Deze laatste heb ik gebruikt in dit recept voor Farfalle Boscaiola. De farfalle, ofwel strikjespasta, is erg geschikt voor dit gerecht. Natuurlijk kun je ook andere soorten pasta gebruiken.
Het gerecht is extra lekker door de uitgebakken pancetta, verse peterselie en een pepertje voor wat extra pit.

Ingrediënten:

Voor 2 personen

  • 180 gram farfalle (strikjes pasta)
  • 250 gram kastanjechampignons
  • 1 ui
  • ½ rode peper
  • 100 gram snoeptomaatjes of kerstomaatjes
  • 100 gram pancetta
  • 3 takjes peterselie
  • 75 gram geraspte Grana Pardano (of parmezaan)
  • 1 theelepel knoflookpoeder of gehakte knoflook (Go-Tan)
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 2 maggiblokjes
  • 150 ml kookroom (light)
  • 1 eetlepel olijfolie
  • peper en zout
Farfalle boscaiola
Farfalle boscaiola

Bereiding:

Bereidingstijd ca. 30 minuten

  • Kook de farfalle volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Snijd de pancetta in grove reepjes en bak deze op middelhoog vuur in een koekenpan (zonder extra vet) in ca. 5 minuten knapperig.
  • Laat de pancetta op een stuk keukenpapier uitlekken.
  • Pel de ui en snipper fijn.
  • Verwijder de zaadlijsten van de peper en snijd heel fijn.
  • Verhit in dezelfde koekenpan de olijfolie.
  • Bak hierin de ui en peper zacht in ca. 5 minuten, samen met de knoflook en paprikapoeder.
  • Verkruimel de maggiblokjes en voeg toe.
  • Wrijf de champignons schoon met een stukje keukenpapier en snijd daarna in plakjes.
  • Voeg toe, schep goed door en laat nog ca. 5 minuten meebakken op middelhoog vuur.
  • Snijd de tomaatjes in de lengte doormidden en voeg toe.
  • Snijd de peterselie fijn en voeg de helft toe.
  • Voeg de kookroom toe en laat licht inkoken, ca. 5 minuten.
  • Voeg vervolgens de pancetta toe samen met de helft van de geraspte kaas.
  • Roer tenslotte de farfalle door de saus.
  • Maak op smaak met zout en peper.
  • Serveer in diepe borden en bestrooi met de rest van de peterselie en de rest van de geraspte kaas.

Tip:

Vervang de farfalle eens door een andere pastasoort naar keuze, bijvoorbeeld spaghetti.

Servies:

De gebruikte borden komen uit de serie Porto reactief glazuur wit/blauw en zijn verkrijgbaar in de TipTopper Shop

Over Joke Paans

Joke Paans van TipTopper houdt van koken én lekker en gezond eten. Deze onderwerpen komen dan ook uitgebreid aan bod in haar blogs. Daarnaast schrijft ze ook graag over vrije tijd en wat zich in en rond huis afspeelt.

Laatste blogs

Keuken Banners