Courgetti met vegan bolognesesaus

Spaghetti en andere pasta’s zijn favoriete onderdelen van een Italiaanse maaltijd. Vind jij dat ook zo lekker maar wil je het liefst koolhydraatarm eten, vervang de spaghetti dan eens door courgette. Dat is gezond, snel klaar en bevat nauwelijks koolhydraten. Daar overheen kun je dan een lekkere bolognesesaus serveren zoals jij die het lekkerst vindt.

Ik heb een gemakkelijk en gezond recept voor je van courgetti (dus spaghetti van courgette) met een vegan bolognesesaus. Wil je liever ‘gewoon’ gehakt gebruiken dan kan dat natuurlijk ook, alleen is het dan niet meer vegan.

Meestal doe je in of over de pasta wat Parmezaanse kaas. Ook dat kun je vervangen, namelijk door edelgistvlokken. Deze zijn helemaal vegan en smaken een beetje als Parmezaanse kaas.
Als je geen edelgistvlokken in huis hebt, kun je als alternatief toch gewoon geraspte Parmezaanse kaas gebruiken. Alleen is het dan niet meer vegan.
Al met al is het een heerlijk gerecht, dan door het gebruik van de courgette prima past in het TipTopper dieet.

Ingrediënten:

Voor 2 personen

  • 1 courgette of 1 bak courgette-spaghetti (400 gram)
  • 1 rode puntpaprika
  • 2 uien
  • 1 bakje vegan rulgehakt, bijvoorbeeld van De Vegetarische Slager
  • 1 blikje tomatenstukjes (ca. 400 gram)
  • 1 theelepel gehakte knoflook (of 1 teen vers)
  • 1 eetlepel gedroogde Italiaanse kruiden
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 3 eetlepels edelgistvlokken (of alternatief parmezaanse kaas)
  • 1 schepje (riet)suiker (optioneel)
  • peper en zout
Courgetti met vegan bolognesesaus
Courgetti met vegan bolognesesaus

Bereiding:

Bereidingstijd ca. 30 minuten

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Als je hele courgette gebruikt, snijd van de uiteinden van de courgette en maak dunne sliertjes, bijvoorbeeld met een dunschiller en dan in reepjes, of met een spiraalsnijder.
  • Doe de courgette-spaghetti in een ovenschaal en meng met 1 eetlepel olijfolie.
  • Maak op smaak met zout en peper.
  • Dek de schaal af met aluminiumfolie en bak in de oven gedurende 15 minuten.
  • Pel en snipper de uien.
  • Verwijder de zaadlijsten van de paprika en snij in stukjes.
  • Verhit in een hapjespan 1 eetlepel olie en roer er de knoflook doorheen.
  • Fruit de ui en paprika op middelhoog vuur ongeveer 5 minuten.
  • Voeg de rulgehakt toe en bak 5 minuten mee.
  • Verkruimeld de maggiblokjes en voeg toe.
  • Voeg de tomaat en de kruiden toe en roer het geheel goed door.
  • Als het geheel te dik wordt naar je smaak, voeg dan een beetje water toe.
  • Laat nog even 5 minuten sudderen.
  • Schep 2 eetlepels edelgistvlokken door de saus.
  • Maak op smaak met peper en zout en eventueel wat suiker als je de saus iets te zuur vindt.
  • Laat de courgetti even uitlekken in een vergiet, zodat overtollig vocht en vet kan weglopen.
  • Schep de courgetti op de borden en schep de saus er overheen.
  • Garneer met de overgebleven edelgistvlokken.

Over Joke Paans

Joke Paans van TipTopper houdt van koken én lekker en gezond eten. Deze onderwerpen komen dan ook uitgebreid aan bod in haar blogs. Daarnaast schrijft ze ook graag over vrije tijd en wat zich in en rond huis afspeelt.

Laatste blogs

Keuken Banners