Chili con pollo

Chili con carne is een populair Mexicaans gerecht, wat ook regelmatig in Nederland op het menu staat. Deze bonenschotel met o.a. tomaat, paprika en ui wordt meestal gegeten met gehakt. Kies je voor vegetarisch gehakt of laat je dit helemaal weg, dan noem je het gerecht Chili sin carne.
Wat minder bekend is is dat je het gehakt ook kunt vervangen door stukjes kip. Dan wordt het gerecht Chili con pollo genoemd. En daar heb ik een heel lekker en gemakkelijk recept van bedacht.
Het is gezonder dan de variatie met gehakt, namelijk minder vet, en daardoor past het ook goed in het TipTopper dieet.
Voor de kip heb ik kipdijfilet gebruikt, dat vind ik vaak wat malser dan gewone kipfilet.

Ingrediënten:

Voor 2 personen

  • 90 gram zilvervliesrijst
  • 1 grote pot bruine bonen (of kidneybonen)
  • 1 grote ui
  • 1 rode puntpaprika
  • 3 (roma)tomaten
  • 250 gram kastanjechampignons (bakje)
  • 200 gram kipdijfilet.
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 2 maggiblokjes
  • 1 theelepel srirachasaus (of mespuntje chilipoeder)
  • 1 theelepel knoflookpoeder of gehakte knoflook (Go-Tan)
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • ½ theelepel komijnpoeder
  • 1 theelepel kurkumapoeder
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • 3 takjes oregano of 2 theelepels gedroogd
  • 3 takjes peterselie (krulpeterselie, platte peterselie of gemengd) of 2 theelepels gedroogd
  • 2 eetlepels plantaardige olie, bijvoorbeeld olijfolie
  • peper en zout
Chili con pollo
Chili con pollo

Bereiding:

Bereidingstijd ca. 30 minuten

  • Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Pel en snipper de ui.
  • Verwijder de zaadlijsten en pitjes van de paprika en snijd in reepjes.
  • Verhit de olie in een hapjespan en fruit de ui en paprika in 5 minuten zacht.
  • Verkruimel de maggiblokjes en voeg toe, evenals alle kruiden, behalve de oregano en peterselie.
  • Snijd de kipdijfilet in stukjes van ca. 1,5 cm en voeg toe.
  • Bak ca. 5 minuten mee totdat ze licht beginnen te kleuren.
  • Boen de champignons voorzichtig schoon met een stukje keukenpapier en snijd ze in plakjes.
  • Voeg toe aan de pan en bak even mee.
  • Voeg de tomatenpuree en de srirachasaus toe.
  • Snijd de tomaten in blokjes en voeg eveneens toe.
  • Verwijder de blaadjes van de oregano en voeg toe.
  • Snijd de helft van de peterselie fijn en voeg toe.
  • Laat het geheel ca. 10 minuten sudderen op zacht vuur.
  • Giet de bonen af in een vergiet en spoel af onder de kraan.
  • Voeg de bonen toe in de pan en laat even mee verwarmen.
  • Maak op smaak met peper en zout.
  • Verwijder de blaadjes van de overgebleven peterselie.
  • Schep de rijst en de chili in de borden en garneer met de blaadjes peterselie.

Tip:

Maak een dubbele hoeveelheid chili con pollo en maak er de volgende dag een ovenschotel van: schep de chili in een ovenschaal en bedek met nacho’s en geraspte kaas. Ikzelf heb in plaats van nacho’s cornflakes gebruikt, dat werkt ook uitstekend en is een echte aanrader. Deze bevatten ook minder vet en zout dan nacho’s.

Chili con pollo uit de oven met cornflakes gratin
Chili con pollo uit de oven met cornflakes gratin
Chili con pollo uit de oven met cornflakes gratin
Chili con pollo uit de oven met cornflakes gratin

Over Joke Paans

Joke Paans van TipTopper houdt van koken én lekker en gezond eten. Deze onderwerpen komen dan ook uitgebreid aan bod in haar blogs. Daarnaast schrijft ze ook graag over vrije tijd en wat zich in en rond huis afspeelt.

Laatste blogs

Keuken Banners