Cactusvijgen

In de supermarkt zag ik cactusvijgen liggen. Die kende ik nog niet, dus dan wil ik daar gelijk meer van weten en wil ik er mee gaan experimenteren. Vandaar dat ik ze heb gekocht en thuis ben gaan googelen om meer over de cactusvijg te weten te komen.

cactusvijgen of cactusperen
cactusvijgen of cactusperen

Gezonde vrucht

De cactusvijg wordt ook wel cactuspeer genoemd. Hij groeit aan bepaalde grote soorten cactus en heeft zelf ook stekels. Als je een cactusvijg in de winkel koopt, zijn de stekels er gelukkig al af.
Het is een erg gezonde vrucht, met veel vitaminen en mineralen. Zo zit er in één cactusvijg veel vitamine C, namelijk wel 35% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid, maar ook vitamine A, B3 en B11, magnesium, fosfor, kalium en koper. Verder bevat een cactusvijg veel vezels. Erg gezond dus.

Een cactusvijg eten

Een cactusvijg heeft een stevige schil. Om bij het vruchtvlees te komen kun je de vrucht doormidden snijden en daarna pellen (zoals bij een sinaasappel) of met een lepeltje loshalen (zoals bij een kiwi).
In het vruchtvlees zitten kleine pitjes. Die kun je gewoon opeten, net als bij druiven (al hebben die tegenwoordig vaak geen pitjes meer), maar daar moet je natuurlijk wel van houden. Om heel eerlijk te zijn vond ik de pitjes zelf wel at aan de harde kant.

De cactusvijg heeft een zachte lichtzoete smaak. Het doet een beetje denken aan meloen of aan sharonfruit.
Cactusvijgen kunnen verschillende kleuren schil hebben. Het vruchtvlees heeft dan ook een andere kleur. De gele vrucht heeft oranje-geel vruchtvlees, de rode heeft rood vruchtvlees en de witte heeft wit-geel vruchtvlees. De smaken verschillen onderling niet veel van elkaar.
Je kunt de vrucht zo opeten, maar je kunt hem ook heel goed verwerken in een fruitsalade, bijvoorbeeld in combinatie met meloen, appel of mango.
Omdat ik zelf net een bakje verse aardbeien had gekocht, heb ik een frisse fruitsalade gemaakt van cactusvijg met de aardbeien. Weer eens iets anders, en natuurlijk past het ook uitstekend in het TipTopper dieet.

cactusvijgen
cactusvijgen
cactusvijgen met aardbeien
cactusvijgen met aardbeien

Over Joke Paans

Joke Paans van TipTopper houdt van koken én lekker en gezond eten. Deze onderwerpen komen dan ook uitgebreid aan bod in haar blogs. Daarnaast schrijft ze ook graag over vrije tijd en wat zich in en rond huis afspeelt.

Laatste blogs

Keuken Banners