Burrata met gemarineerde tomaat en zoete aardappel

Burrata is een Italiaanse kaas, oorspronkelijk uit de zuidelijke regio Puglia, die steeds populairder wordt. Ik kan mij dat heel goed voorstellen, want sinds ik deze kaas heb ontdekt ben ik een echte fan.
Burrata is een bol mozzarella, meestal gemaakt van buffelmelk, die is gevuld met room en fijngesneden stukjes mozzarella. Die vulling loopt er langzaam uit als je hem opensnijdt. Echt zalig!
Ik heb een heerlijk en gezond recept voor je uit het TipTopper dieet, met gemarineerde tomaatjes, doperwtjes en als krokantje in de oven gebakken zoeteaardappelblokjes.
Dit recept is gemakkelijk te maken. Je moet alleen even op je planning letten omdat de tomaatjes tijd nodig hebben om te marineren, en de zoete aardappelblokjes gemakken moeten worden. Maar ondertussen kun je dan natuurlijk even iets anders gaan doen.

Eet bij deze burrata salade eventueel stokbrood of ciabatta bij met olie en zout, of met zelfgemaakte plantaardige kruidenboter.

Ingrediënten:

Voor 2 personen

  • 1 bol burrata
  • 1 lenteui
  • 300 gram snoeptomaatjes (of cherrytomaatjes)
  • 150 gram doperwtjes (diepvries)
  • 200 gram zoete aardappelblokjes (diepvries, Aviko)
  • citroenzest van halve citroen
  • 1 theelepel rozemarijn gedroogd
  • 1 theelepel basilicum gedroogd
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 2 eetlepels olijfolie extra vergine
  • 2 eetlepels balsamicoazijn
  • peper en zout
Burrata met gemarineerde tomaatjes en zoete aardappelblokjes
Burrata met gemarineerde tomaatjes en zoete aardappelblokjes
Burrata met gemarineerde tomaatjes en zoete aardappelblokjes en stokbrood
Burrata met gemarineerde tomaatjes en zoete aardappelblokjes en stokbrood

Bereiding:

Bereidingstijd: (2,5 uur inclusief wachttijd marineren)

  • Maak een marinade van de olijfolie, balsamicoazijn en de kruiden.
  • Rasp de schil van een schoongeboende halve citroen en voeg dit toe aan de marinade.
  • Roer alles goed door en maak op smaak met peper en zout.
  • Was de tomaatjes en snijd ze in de lengte doormidden.
  • Voeg de tomaatjes toe aan de marinade, schep goed door en laat afgedekt staan in de koelkast, minimaal 2 uur maar langer is nog beter. Zo trekken de smaken goed in de tomaat.
  • Bak de zoete aardappelblokjes krokant in de oven of airfryer, volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat ze vervolgens afkoelen en zet weg tot gebruik.
  • Kook de doperwtjes in water met eventueel een beetje zout in ca. 5 minuten beetgaar.
  • Giet af, laat afkoelen en zet weg tot gebruik.
  • Snijd de lenteui in flindterdunne ringetjes.
  • Als de tomaatjes klaar zijn en de aardappelblokjes en doperwtjes zijn afgekoeld, kun je de salade gaan samenvoegen.
  • Schep de tomaatjes (zonder het marinadevocht), de doperwtjes en de lenteui door elkaar. Voeg eventueel nog een beetje van de marinade toe en schep het op de borden.
  • Schep op het laatst de aardappelblokjes over de salade (zo blijven ze krokant).
  • Haal de burrata uit de verpakking, dep droog met een stukje keukenpapier en snijd vervolgens door de helft. Leg op elk bord een helft van de burrata.
  • Bestrooi eventueel nog met wat kruiden of een beetje olijfolie.

Over Joke Paans

Joke Paans van TipTopper houdt van koken én lekker en gezond eten. Deze onderwerpen komen dan ook uitgebreid aan bod in haar blogs. Daarnaast schrijft ze ook graag over vrije tijd en wat zich in en rond huis afspeelt.

Laatste blogs

Keuken Banners