Bosvruchten-yoghurt taartje

Als alternatief voor kwarktaart, waar vaak veel calorieën inzitten door toegevoegde slagroom en veel suiker, heb ik een yoghurttaart bedacht, zonder slagroom (behalve eventueel een toefje als garnering) en met beperkte hoeveelheid suiker. Een goed alternatief dus in het TipTopper dieet.
Verder is geen gelatine gebruikt voor de stevigheid maar agar agar poeder, zodat het ook volledig vegetarisch is.

Ter gelegenheid van Valentijnsdag heb ik niet één grote taart gemaakt, maar kleinere taartjes c.q. gebakjes, in de vorm van een hartje. Heb je hier geen hartvormige kookring voor, dan kun je ook ronde kookringen gebruiken.

Voor de onderkant heb ik een bodem gemaakt, die is gebaseerd op de mugcake, met o.a.havermout, banaan en ei. Deze heb ik gebakken in de oven. Later heb ik daar de hartjes uitgestoken.
Vind je dit teveel werk. Dan kun je ook plakjes cake als onderzijde gebruiken.

Ingrediënten:

Voor 6 kleine taartjes of 1 grote van ca. 24 cm

Bodem

Voor 6 stuks

1 ei
1 rijpe banaan
½ theelepel bakpoeder
1 theelepel koekkruiden of kaneel
3 grote eetlepels havermout
1 snufje zout
1 zakje vanillesuiker (optioneel)

Vulling:

500 ml Griekse yoghurt
1 doosje diepvries bosvruchten
1 zakje vanillesuiker
1 zakje agar agar (7 gr)
100 ml water
extra suiker (optioneel)
geklopte slagroom voor garnering (optioneel)

Benodigdheden:

Springvorm ø 24 cm
6 uitsteekvormen hartvormig of rond ø 7 cm

Bosvruchten-yoghurt taartjes
Bosvruchten-yoghurt taartjes

Bereiding:

Bereidingstijd ca. 35 minuten (+ 1 uur opstijven)

  • Verwarm de oven voor op 180oC.
  • Prak in een schaal de banaan fijn en roer er alle overige ingrediënten voor de bodem doorheen. Eventueel kun je dit glad maken in een blender of met staafmixer.
  • Giet het beslag in een springvorm en bak ca. 15 minuten tot de bodem stevig is. Laat vervolgens wat afkoelen.
  • Breng ondertussen in een pan met dikke bodem de bosvruchten aan de kook met het water en een zakje vanillesuiker. Houd eventueel wat fruit achter voor de garnering.
  • Voeg daarna het zakje agar agar poeder toe, roer goed door en laat ca. 5 minuten zachtjes sudderen.
  • Zet de warmtebron uit en schep de yoghurt door het bosvruchtenmengsel.
  • Voeg eventueel naar smaak wat extra suiker toe.
  • Druk de vormpjes stevig in de taartbodem.
  • Giet vervolgens het yoghurtmengsel in de vormpjes.
  • Laat de taartjes ca. 1 uur opstijven in de koelkast.
  • Maak de taartvorm los en haal de taartjes los langs de bodem. Leg je op een bord of snijplank.
  • Snij eventuele restjes van de bodem langs de zijkanten bij.
  • Druk nu de taartjes uit de vormpjes met behulp van een uitdrukker (die meestal bij de kookringen hoort).
  • Garneer de taartjes eventueel met wat slagroom en stukjes fruit.

Over Joke Paans

Joke Paans van TipTopper houdt van koken én lekker en gezond eten. Deze onderwerpen komen dan ook uitgebreid aan bod in haar blogs. Daarnaast schrijft ze ook graag over vrije tijd en wat zich in en rond huis afspeelt.

Laatste blogs

Keuken Banners