Bonenschotel met vegan chorizoworst

Peulvruchten zijn super gezond en voedzaam en bevatten veel vezels en eiwitten.
Veel peulvruchten zijn verkrijgbaar in blik of pot. Erg handig omdat je gerecht dan snel klaar is. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om gedroogde peulvruchten te gebruiken. Deze moeten dan meestal wel minimaal 8 uur weken in een pan met ruim water. Op zich geen probleem, als je er van te voren maar rekening mee houdt. Na het weken moeten de peulvruchten vaak nog zeker 1,5 uur koken. Dit proces kun je versnellen door de bonen te koken in de snelkookpan.
Ik heb dat laatste ook gedaan voor onderstaand recept met witte en zwarte bonen, met daarbij sperziebonen, paprika, tomaat en peterselie. Tot slot heb ik vegan chorizoworst gebakken, in plakjes gesneden en toegevoegd. Zo kreeg het gerecht gelijk wat extra pit.
Al met al een heerlijk gerecht dat ook uitstekend past in het TipTopper dieet.
Uiteraard kun je ook andere bonen gebruiken en andere soorten ‘vlees’. Dat laatste kun je trouwens ook weglaten, want de bonen leveren voldoende eiwitten.

Ingrediënten:

Voor 2-3 personen

  • 150 gram witte bonen
  • 150 gram zwarte bonen
  • 400 gram sperziebonen
  • 1 bakje vegan chorizoworst (bv Garden Gourmet, Albert Heijn)
  • 1 ui
  • 1 kleine rode puntpaprika
  • 100 gram snoeptomaatjes
  • 3 takjes krulpeterselie
  • 1 theelepel gehakte knoflook (Go-Tan) of knoflookpoeder
  • 2 maggiblokjes
  • 1 theelepel srirachasaus
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 1 eetlepel ketjap manis
  • 100 ml water
  • peper en zout
Bonenschotel met vegan chorizoworst
Bonenschotel met vegan chorizoworst

Bereiding:

Bereidingstijd ca. 45 minuten + minimaal 8 uur voor weken bonen

Voorbereiding (minimaal 8 uur van te voren)

  • Spoel de witte en zwarte bonen af in een vergiet.
  • Doe de bonen in een pan met ruim water.
  • Laat de bonen weken, minimaal 8 uur, maar kan ook tijdens de nacht.

Bereiding/afwerking:

  • Spoel de bonen af in een vergiet en doe ze in de snelkookpan.
  • Voeg water (geen zout) toe totdat de bonen ca. 2 cm onder water staan.
  • Breng de pan onder druk (duurt ca. 10 minuten) en kook vervolgens op zacht vuur ca. 12 minuten.
  • Zet de warmtebron uit, laat even 5 minuten staan en haal dan de druk van de pan.
  • Giet de bonen af en maak ze op smaak met zout.
  • Dop tijdens het koken van de witte en zwarte bonen de sperziebonen, verwijder eventuele draden en snijd in stukjes van ca. 3 cm.
  • Kook de sperziebonen met wat zout in ca. 10-15 minuten (beet)gaar.
  • Pel en snipper de ui.
  • Verwijder de zaadlijsten van de paprika en snijd in stukjes.
  • Verhit 1 eetlepel olie in een hapjespan en fruit de ui en paprika in ca. 5 minuten zacht.
  • Voeg de knoflook, maggiblokjes, oregano, srirachasaus en ketjap toe en laat het geheel ca. 5 minuten sudderen.
  • Voeg vervolgens de sperziebonen en de witte en zwarte bonen toe.
  • Verhit in een koekenpan de rest van de olie en bak de chorizoworst in ca. 5 minuten rondom bruin.
  • Haal ze uit de pan en snijd in plakjes. Voeg deze toe aan de bonen.
  • Snijd de snoeptomaatjes door de helft en voeg toe.
  • Snijd de peterselie fijn (takjes worden niet gebruikt) en voeg ook toe.
  • Roer alles goed door en maak het geheel op smaak met peper en zout.

Servies:

De gebruikte diepe witte borden zijn verkrijgbaar in de TipTopper shop

Over Joke Paans

Joke Paans van TipTopper houdt van koken én lekker en gezond eten. Deze onderwerpen komen dan ook uitgebreid aan bod in haar blogs. Daarnaast schrijft ze ook graag over vrije tijd en wat zich in en rond huis afspeelt.

Laatste blogs

Keuken Banners