Boekweit-bananenbrood

Als experiment met boekweitmeel heb ik een recept bedacht voor een boekweit-bananenbrood met rozijnen en zonnebloempitten. Het is een lekker stevig vegan brood geworden, dat ook prima past in het TipTopper dieet. Lekker als ontbijt, lunch of als tussendoortje.

Ingrediënten:

Voor 1 heel brood

  • 300 gram boekweitmeel
  • 2 rijpe bananen
  • 150 gram rozijnen
  • 75 gram zonnebloempitten
  • 1 appel
  • 1 zakje baking soda (of bakpoeder maar dan is het niet vegan)
  • 2 theelepels citroensap
  • 300 ml water
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • ¼ theelepel kruidnagelpoeder
  • 1 eetlepel olijfolie
Boekweit bananenbrood met rozijnen
Boekweit bananenbrood met rozijnen

Bereiding:

  • Wel de rozijnen in een schaaltje met kokend water ca. 5 minuten
  • Prak de bananen met een vork.
  • Maak in een kom met een mixer een beslag van het meel, water, bakpoeder, kaneel, gemberpoeder en kruidnagel.
  • Voeg de bananen en het citroensap toe en mix nog even door tot een glad beslag.
  • Schil de appel en snijd in kleine stukjes.
  • Giet de rozijnen af en voeg toe aan het beslag, samen met de appel en zonnebloempitten. Roer vervolgens goed door.
  • Bestrijk met een kwastje een grote cakevorm met olie.
  • Giet het beslag in de cakevorm en strijk een beetje glad.
  • Zet de vorm in het midden van een voorverwarmde oven (200oC) en bak in ca 45 minuten gaar.
  • Controleer met een lange cocktailprikker of het bananenbrood gaar is, door er in te prikken. Blijft er geen beslag meer aan kleven, dan is het brood gaar. Zet het brood anders nog even terug in de oven.
  • Laat het brood afkoelen op een rooster.

Totale bereidingstijd (incl. voorbereiding ca. 1 uur)

Tip:

Je kunt er ook kleine broodjes van maken. Doe het deeg dan in muffinvormpjes. Let op, de baktijd is dan ca. 30 minuten.

Tip:

Vervang het water en citroensap door karnemelk (dan is het brood alleen niet meer vegan)

Over Joke Paans

Joke Paans van TipTopper houdt van koken én lekker en gezond eten. Deze onderwerpen komen dan ook uitgebreid aan bod in haar blogs. Daarnaast schrijft ze ook graag over vrije tijd en wat zich in en rond huis afspeelt.

Laatste blogs

Keuken Banners