Bobotie - vegan

Bobotie is een Zuid-Afrikaans gerecht, meestal met gehakt, sperziebonen, appel, rozijnen, kerrie en kurkuma. Daar zijn verschillende variaties op.
Ik heb een vegan versie gemaakt van bobotie. Uiteraard kun je de gebruikte vegan gehakt vervangen door vegetarisch -, runder- of kipgehakt, alleen is het logischerwijs dan niet meer vegan. Bobotie past heel goed in het TipTopper dieet.

Ingrediënten:

Voor 2 personen

  • 400 gram sperziebonen
  • 80 gram zilvervliesrijst
  • 1 appel
  • 50 gram rozijnen
  • 200 gram rul gehakt vegan (of alternatief vegetarisch, runder- of kipgehakt). Als het vegan is staat er een vegan-merkje op de verpakking.
  • 1 rode puntpaprika
  • 2 rode uien
  • 3 theelepels kerrie
  • 3 theelepels kurkuma
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1/2 theelepel kaneel
  • 100 ml haverkookroom (voor niet vegan mag ook ‘gewone’ kookroom)
  • 2 theelepels zout
  • 1 eetlepel olijfolie

Bereiding:

  • Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Wel de rozijnen in een schaaltje met kokend water.
  • Dop de sperziebonen, snijd ze in stukken van ca. 3 cm, was ze en kook ze vervolgens in ruim kokend water met een theelepel zout in ca. 20 minuten gaar (voor beetgaar ca. 15 minuten)
  • Pel de uien en snijd in kleine stukjes of halve ringen.
  • Was de puntpaprika, verwijder de zaadlijsten en snijd in kleine stukjes.
  • Verhit de olie in een hapjespan en bak de uien glazig en de paprika zacht in ca. 5 minuten.
  • Voeg 1 theelepel zout, kerrie, kurkuma en knoflookpoeder toe.
  • Schil de appel, snijd in blokjes en voeg toe. Bak ca. 5 minuten mee.
  • Voeg het rulgehakt doe en bak nog ongeveer 5 minuten mee.
  • Giet de sperziebonen en de rozijnen af en voeg toe aan het gehaktmengsel.
  • Roer de kookroom door het mengsel en warm nog even 2 minuten door.
  • Maak op smaak met peper en zout.
  • Serveer de rijst in het midden van een bord en de bobotie er omheen.

Bereidingstijd ca. 45 min. (incl. sperziebonen doppen)

Bobotie vegan - in voorbereiding
Bobotie - vegan
Bobotie - vegan

Tip:

Roer de rijst door de bobotie in plaats van apart.

Over Joke Paans

Joke Paans van TipTopper houdt van koken én lekker en gezond eten. Deze onderwerpen komen dan ook uitgebreid aan bod in haar blogs. Daarnaast schrijft ze ook graag over vrije tijd en wat zich in en rond huis afspeelt.

Laatste blogs

Keuken Banners