Bloemkoolcurry met paneer

Bloemkool leent zich goed voor een Indiase curry. Het is snel klaar en je kunt veel variëren met andere ingrediënten zoals groenten en kruiden. En hoe pittig het wordt, dat bepaal je natuurlijk zelf.

Ik heb een gemakkelijk en gezond vegetarisch recept voor je van een bloemkoolcurry met paneer.

Paneer (je spreekt het uit als panir) is een kaassoort uit India die veel wordt gebruikt in de Aziatische keuken, bijvoorbeeld in Indiase currygerechten. Het is een kaas die wordt gemaakt van koemelk. Voordeel is dat de kaas niet smelt als je het bakt, zodat het heel geschikt is om te verwerken in warme gerechten. Paneer bevat veel eiwitten en weinig vet. Deze curry past dan ook uitstekend in het TipTopper dieet.

Paneer koop je in Aziatische speciaalzaken of in natuurwinkels. Heel fijn is dat je paneer tegenwoordig ook kunt kopen in de supermarkt, van het merk Apetina, namelijk bij de Jumbo en de Albert Heijn.

Ingrediënten:

Voor 2 personen

  • 225 gram paneer (pakje Apetina)
  • 80 gram basmatirijst
  • ½ bloemkool
  • 1 rode ui
  • 1 bosui of lenteui
  • 1 rode puntpaprika
  • 2 (roma) tomaten
  • 1 stukje gember, ca. 1 cm
  • 1 limoen
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 2 eetlepels yoghurt
  • 2 eetlepels olijfolie (of zonnebloemolie)
  • 1 theelepel srirachasaus (aanpassen als je scherper of minder scherp wilt)
  • 1 theelepel knoflookpasta (Go-Tan) of knoflookpoeder
  • 1 theelepel lemongrass (citroengras) pasta (Go-Tan) of poeder
  • 2 maggiblokjes
  • 1 theelepel kurkumapoeder
  • ½ theelepel komijnpoeder
  • 15 gram krulpeterselie
  • peper en zout
Bloemkoolcurry met paneer
Bloemkoolcurry met paneer
Bloemkoolcurry met paneer - close-up
Bloemkoolcurry met paneer - close-up

Bereiding:

Bereidingstijd ca. 35 minuten

  • Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Snijd de bloemkool in roosjes en kook in ca. 5 minuten beetgaar, eventueel met wat zout.
  • Giet af en zet weg tot gebruik.
  • Snijd intussen de paneer in blokjes van ca. 1,5 cm. Bestrooi met wat peper en zout.
  • Verhit 1 eetlepel olie in een koekenpan en bak de paneer op middelhoog vuur totdat de blokjes lichtbruin worden. Schep regelmatig om.
  • Pel de rode ui en snijd in ¼ ringen of in stukjes
  • Snijd de lenteui in dunne ringetjes
  • Verwijder de zaadlijsten en pitjes van de paprika en snijd in reepjes.
  • Schil het stukje gember en rasp fijn (alternatief: gebruik gemberpasta van Go-Tan of gemberpoeder)
  • Verhit 1 eetlepel olie in een hapjespan en voeg de gember, knoflook en lemongrass toe.
  • Voeg vervolgens de ui, lenteui en paprika toe.
  • Bak op middelhoog vuur ca. 5 minuten.
  • Snijd de tomaten in blokjes en voeg toe.
  • Voeg vervolgens de tomatenpuree, de sojasaus, de srirachasaus, de kurkuma en de komijn toe.
  • Verkruimel de maggiblokjes en voeg toe, samen met ca. 150 ml water.
  • Breng weer aan de kook en voeg de paneer toe.
  • Laat 10 minuten zachtjes pruttelen.
  • Snijd de peterselie fijn en voeg de helft van de peterselie toe.
  • Roer de yoghurt door het ui-tomaat-paprikamengsel.
  • Voeg vervolgens de bloemkool toe en schep het geheel goed door.
  • Maak op smaak met zout en peper.
  • Schep de rijst en de bloemkoolcurry op de borden en garneer met de rest van de peterselie.

Over Joke Paans

Joke Paans van TipTopper houdt van koken én lekker en gezond eten. Deze onderwerpen komen dan ook uitgebreid aan bod in haar blogs. Daarnaast schrijft ze ook graag over vrije tijd en wat zich in en rond huis afspeelt.

Laatste blogs

Keuken Banners