Bladerdeeggebak met mango

Gebak is meestal een behoorlijke calorieënbom. Toch wil je soms een gebakje eten bij een feestje of bezoek. Ik heb een redelijk alternatief gevonden (zonder suiker) met bladerdeeg en mango. Natuurlijk zitten hier ook wel degelijk calorieën in (ca. 188 kCal) per stuk, maar dat is altijd minder dan de meeste andere soorten gebak. Bovendien zit er geen toegevoegde suiker in (en ook geen kunstmatige zoetstof). Door het bladerdeeg op bepaalde manier in te snijden krijg je een leuk effect. Weer eens iets anders dan een driehoek.

Ingrediënten

per stuk (groot) of 4 kleine:

  • Plakje diepvries bladerdeeg
  • Mango vers of diepvries 45 gram
  • Snufje zout en kaneel
  • Eigeel (voor totaal gemaakte gebakjes)
Bladerdeeg met mango - voorbeeld snijlijnen
Bladerdeeg met mango - voorbeeld snijlijnen
Bladerdeeg met mango - voorbeeld vouwen
Bladerdeeg met mango - voorbeeld vouwen

Bereiding:

  • Laat de plakjes diepvries bladerdeeg een beetje ontdooien. Maak een aantal inkepingen met een scherp mesje, zoals op het plaatje hierboven. Als je helemaal laat ontdooien, is het lastiger de inkepingen te maken. Kies je voor kleine gebakjes, snijd dan eerst een plakje bladerdeeg in vieren, en maak daarna de inkepingen.
  • Leg vervolgens de plakjes bladerdeeg op een bakplaat met bakpapier en laat verder ontdooien.
  • Schil de rijpe mango en snijd in kleine blokjes, óf ontdooi diepvries mango (ca. 45 gr per gebakje). Dep daarna de mango droog met keukenpapier.
  • Leg hoopjes van de mango op de plakjes bladerdeeg en vouw (bij de 2 inkepingen) de buitenkanten over het midden van de mango, of (bij de 4 inkepingen) alle buitenkanten naar het midden van de mango.
  • Klop een eigeel (wit wordt niet gebruikt) los met snufje zout en een mespunt kaneelpoeder. Bestrijk vervolgens het gebak met een kwastje.
  • Bak het gebak in een op 180oC voorverwarmde (hetelucht)oven in 20 minuten goudbruin. Indien nodig de baktijd enigszins aanpassen.
  • Haal de bakplaat uit de oven, laat afkoelen, en smullen maar.

Tip:

Gebruik eens ander fruit, zoals ananas, aardbei, kers of appel (eventueel met rozijnen).

Over Joke Paans

Joke Paans van TipTopper houdt van koken én lekker en gezond eten. Deze onderwerpen komen dan ook uitgebreid aan bod in haar blogs. Daarnaast schrijft ze ook graag over vrije tijd en wat zich in en rond huis afspeelt.

Laatste blogs

Keuken Banners