Bananen-dadelbrood

Bananenbrood is behoorlijk populair, vooral als je gezond wilt eten. Er zijn veel manieren om dit te maken, ook met toevoeging van andere ingrediënten. Ik heb een recept voor je van een bananenbrood van speltmeel met toevoeging van dadels, abrikozen, zonnebloempitten, rozijnen en kokos. Een heerlijke combinatie. En wat handig is, het deeg hoeft niet te rijzen, dus de voorbereiding is gemakkelijk en snel. Daarna doet de oven zijn werk en kun je smullen van je heerlijke bananen-dadelbrood. Zonder geraffineerde suiker, en nog vegan ook. Je kunt een plak van je bananen-dadelbrood eten bij een kopje koffie of thee, of je eet het bij je ontbijt of serveert het bij de paasbrunch. Lekker zonder beleg, maar je kunt voor de verandering ook eens kiezen voor een plakje kaas of een beetje jam. Dus ook als je het TipTopper dieet volgt kun je best bananen-dadelbrood eten, als tussendoortje of als ontbijt.

Ingrediënten:

Voor 1 brood

  • 300 gram speltmeel
  • 50 gram geraspte kokos
  • 2 theelepels bakpoeder (half zakje)
  • 1 pakje kokosmelk (200 ml)
  • 200 ml water
  • 100 gram dadels
  • 50 gram gedroogde abrikozen
  • 50 gram rozijnen
  • 2 bananen
  • 50 gram zonnebloempitten
  • 2 theelepels kaneel
  • 1 theelepel gemberpoeder of –pasta
  • 1 snufje zout
  • 2 eetlepels agavesiroop
  • 1 theelepel vanille extract
Bananenbrood met dadel, abrikoos en kokos
Bananenbrood met dadel, abrikoos en kokos
Bereiding:

Bereidingstijd ca. 1 uur (inclusief baktijd)

  • Verwarm de oven voor op 180oC.
  • Pel de bananen en snijd ze in stukjes.
  • Meng in een kom alle ingrediënten, inclusief de banaan (behalve de dadels, abrikozen, rozijnen en zonnebloempitten) tot een beslag in ca. 2 minuten. Voeg indien nodig een klein beetje extra water toe.
  • Snijd de dadels en de abrikozen in stukjes.
  • Roer de dadels, abrikozen, rozijnen en zonnebloempitten door het beslag.
  • Doe het beslag in een cakevorm en strijk glad.
  • Bak het brood in ca. 50 minuten gaar in een voorverwarmde oven (180oC).
  • Controleer met een prikker of het brood klaar is. Verleng anders de baktijd met nog ca. 5 minuten.
  • Haal het brood uit de oven en laat afkoelen op een rooster.

Tip:

Je kunt van het brood ook mini broodjes maken. Schep het beslag dan in muffinvormpjes. De baktijd is dan korter, namelijk ca. 30 minuten.

Over Joke Paans

Joke Paans van TipTopper houdt van koken én lekker en gezond eten. Deze onderwerpen komen dan ook uitgebreid aan bod in haar blogs. Daarnaast schrijft ze ook graag over vrije tijd en wat zich in en rond huis afspeelt.

Laatste blogs

Keuken Banners