Appel lasagne

Appels lenen zich prima voor een hartig hoofdgerecht, bijvoorbeeld gebakken bij een bonenschotel (zie recept captain’s dinner) of als ovenschotel. Voor dit recept heb ik gekozen voor het laatste, namelijk een appel lasagne. Hierbij gebruik ik geen lasagnebladen, maar worden deze vervangen door dunne schijfjes appel. Een prima gerecht voor het TipTopper dieet.

Ingrediënten:

Voor 2 personen

  • 3 middelgrote appels of 4 kleinere (bijvoorbeeld Jonagold)
  • 300 gram (kip)gehakt
  • 1 klein bakje créme fraîche
  • 1 blikje zwarte bonen of kidneybonen
  • 2 rode uien
  • 2 theelepels kaneel
  • 1 theelepel zout
  • 1/2 theelepel zwarte peper
  • 1 eetlepel olijfolie
Appel lasagne
Appel lasagne
Appel lasagne geserveerd
Appel lasagne geserveerd

Bereiding:

  • Pel de uien en snijd in halve ringen.
  • Bak de uien in de olie ca. 5 minuten tot ze glazig worden.
  • Voeg de gehakt toe aan de ui samen met het zout en de peper. Bak totdat gehakt gaar en bruin is (bij kipgehakt blijft het gehakt wat lichter van kleur).
  • Giet de bonen af en voeg toe aan het gehaktmengsel.
  • Schep de helft van de crème fraîche door het gehaktmengsel. Let op, als er teveel vet in het mengsel zit (hangt af van gebruikte soort gehakt), giet dit dan eerst af in een vergiet.
  • Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd de appels daarna in dunne plakken. Eventueel gebruik je hier een mandoline voor, maar met een mes gaat ook. Alternatief: snijd de appel in kwarten en vervolgens in schijfjes.
  • Schep de helft van het gehakt-ui mengsel in een ovenschaal, en daarop de helft van de appels.
  • Bestrooi met de helft van de kaneel.
  • Schep vervolgens de rest van het gehakt er overheen en daarna de rest van de appels.
  • Bestrooi met de rest van de kaneel en bestrijk met half bakje crème fraîche.
  • Bak de schotel in een voorverwarmde oven van 200oC ongeveer 30 minuten.


Tip:

Wil je dat de appels wat zachter worden, leg ze dan eerst ca. 5 minuten voor in kokend water, giet af en dep droog.

Tip:

Voor vegetarische versie gebruik vegetarisch rulgehakt.

Over Joke Paans

Joke Paans van TipTopper houdt van koken én lekker en gezond eten. Deze onderwerpen komen dan ook uitgebreid aan bod in haar blogs. Daarnaast schrijft ze ook graag over vrije tijd en wat zich in en rond huis afspeelt.

Laatste blogs

Keuken Banners