Anijsmelk is een warme drank die prima past bij koud en guur weer. Je kunt anijsmelk o.a. maken van blokjes anijs (De Ruijter) die je oplost in melk. In deze blokjes zit echter erg veel suiker.
Een gezondere manier is anijsmelk zelf maken. Ik heb een gemakkelijk en gezond recept voor anijsmelk gemaakt van havermelk, dus het is nog vegan ook. Door steranijs een half uurtje te trekken in de melk, krijg je de heerlijke smaak van anijsmelk. Ik voeg daar zelf graag wat extra kruiden aan toe, zoals een pijpje kaneel, wat venkelzaden en wat gemberpoeder. Zelf mis ik de suiker niet, maar als je de anijsmelk toch wat zoeter wilt drinken, voeg dan een klein beetje suiker of zoetstof toe. Zonder suiker (of met wat zoetstof) past de anijsmelk prima in het TipTopper dieet.
Ik heb gekozen voor een versie met havermelk, omdat ik dat enerzijds lekkerder vind, maar ook omdat ik minder koemelk wil drinken. Je kunt de havermelk trouwens ook vervangen door andere plantaardige melk zoals amandelmelk of sojamelk.
Wist je trouwens dat anijs ook gezond is en zelfs sommige medische klachten kan helpen verlichten?
Anijs bevat onder andere calcium, magnesium en ijzer. Het kan soms helpen bij buikkrampen, winderigheid en het oplossen van slijm in de luchtwegen.
Voor 2 personen (bekers)
Bereidingstijd: 30-40 minuten
TipTopper heeft nog veel meer recepten voor je van winterse gerechten:
Pittige hutspot, ofwel hotspot
Zuurkool met stroop
Boerenkool met zoete aardappel en kipshoarma
Knolselderijsoep, een soort omgekeerde erwtensoep
Oma’s kippensoep met orzo
Bruine bonensoep uit de snelkookpan
Kapucijnerschotel met groenten en gehakt